A kekszeket robotgépben összeaprítjuk és az olvasztott vajjal összekeverjük. A tortaforma aljába nyomkodjuk. Az oldalára is tehetünk a kekszből, ha szeretnénk egy kis peremet neki, de ez elhagyható. Hűtőbe tesszük, amíg a többi hozzávalót készítjük. (A tortaforma oldalára célszerű vax papírt teszünk, esetleg sütőpapírral kibéleljük, hogy egyszerűbb legyen kivenni a kész tortát a formából.)
A ropogós réteghez a pisztáciát megtisztítjuk, pár szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit sütőben megpirítjuk. Amíg kihűl, a cukrot a vízzel összemelegítjük 180 fokig. A pisztáciát robotgépbe tesszük, ráöntjük a cukorszirupot, a pisztáciaolajat és összedolgozzuk.
Amíg a gép dolgozik, felolvasztjuk az 1 tábla fehércsokit mikróban, majd alaposan hozzákeverjük. A masszát egy kerek szilikonformába egyengetjük és mélyhűtőbe tesszük. A szilikonforma lehetőleg kisebb átmérőjű legyen, mint a tortaformánk.
A krémhez a 1,5 tábla fehércsokit mikróban felolvasztjuk és alaposan összekeverjük a mascarponével és a 2 evőkanál pisztácia pasztával.
A kekszes alap eddigre megdermedt, így mehet rá a most elkészült krém fele. Erre kerül a fagyasztóból kivett ropogós réteg, melyre egyenletesen elosztjuk a krém megmaradt részét. Visszatesszük a hűtőbe amíg a ganache elkészül.
1,5 tábla fehércsokit mikróban felolvasztunk, összekeverjük 1 nagy evőkanál pisztáciapasztával és 1dl tejszínnel. A torta tetejére simítjuk.
A félretett pisztáciaszemeket ízlés szerint egészben, vagy összetörve a tetejére szórjuk. 1/2 tábla fehércsokit összeolvasztunk egy kevés pisztáciapasztával és a tetejére csorgatjuk. Igazi mediterrán csemege!