A tökéletes kánikulasüti: krémes-habos áfonyatorta, amihez a sütőt sem kell bekapcsolni!

A sütés nélküli sütemények rendkívül népszerűek, nem véletlenül: egyrészt, mert a legtöbb viszonylag gyorsan elkészül, másrészt többnyire elronthatatlanok, harmadrészt és ez hőségriadóban a legfontosabb: nem kell bekapcsolni a sütőt, így kánikukában tökéletes desszertnek bizonyulnak! Következzen most egy ilyen áfonyás-krémsajtos kekszalapú csoda!

A kekszes sütik azért csodálatosak, mert a sütemények Achilles-inát, a tésztasütést elegánsan kikerülhetjük vele: készülhetnek krémes sütemények darált, vagy egész kekszekből kirakott alappal, de használlhatjuk a darált változatot liszt helyett a sütés nélküli desszertekhez. Ami még mellettük szól, az az időhatékonyság, és jelen esetben az, hogy amikor kint tombol a kánikula, és egy percre sem szertnénk bekapcsolni a sütőt, akkor is tudunk házilag készült desszertet prezentálni, akár olyan káprázatosakat is, mint ez a habos-krémes áfonyatorta!

Hozzávalók a sütés nélküli áfonyatortához:

  • 20 dkg vajas keksz
  • 6 ek.olvasztott vaj
  • 1 csipet só
  • 45 dkg krémsajt
  • 37,5 dkg áfonya
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg tejszín
  • 1 csipet reszelt citromhéj
  • 3 lap zselatin

A díszítéshez:

  • egy marék áfonya
  • mentalevelek
  • kekszmorzsa

ELKÉSzÍTÉSE:

  1. Konyhai aprítógépben ledaráljuk a kekszet.
  2. Hozzákeverjük az egy csipetnyi sót és az olvasztott vajat, majd egy kanál segítségével belenyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt kicsi (17-18 cm átmérőjű), kapcsos, kerek tortaforma aljába. Betesszük a hűtőszekrénybe, amíg elkészül a krém.
  3. Hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat.
  4. Kimérünk 200 g áfonyát, botmixerrel pürésítjük.
  5. Keverőtálban robotgéppel kihabosítjuk a krémsajtot a porcukorral meg a citromhéjjal, majd belevegyítjük az áfonyapürét
  6. A beáztatott zselatint kicsavarjuk, kevés meleg vízben feloldjuk, és hőkiegyenlítéssel eloszlatjuk az áfonyás krémsajtban.
  7. A tejszínből habot verünk, majd hozzádolgozzuk az áfonyás krémhez, végül beleforgatjuk az egész áfonyákat is.
  8. A kész krémet ráöntjük a kekszes alapra, elsimítjuk, és letakarjuk átlátszó fóliával. Hűtőszekrénybe tesszük pár órára, hogy megdermedjen a krém. Tálalás előtt díszítjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss