Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Süteményekbe, palacsintába, gofrira: így készül az édes narancslekvár

Bizony, a téli hónapokban is lehet lekvárt főzni, ilyenkor a déligyümölcsökből készíthető lekvár. Ha tehát házi készítésű narancslekvárral töltenéd meg a karácsonyi sütiket vagy a palacsintát, akkor Mészáros Balázs zseniális receptjét érdemes kipróbálni. Befőttes üvegbe téve, felcímkézve, szalaggal átkötve karácsonyi ajándéknak is tökéletes lehet!

A lekvár, tehát a mézzel vagy cukorral édesített, tartósított gyümölcs nagy múltra tekint vissza. A perzsák a naspolyát tartósították, a görögök birsalmát tettek el mézzel. Az ókori Róma egyik mesterszakácsának, Marcus Apicius Gaviusnak a munkásságát feldolgozó ókori receptkönyv (Re Culinaria ) is tartalmaz olyan leírásokat, amik a gyümölcsök konzerválásával kapcsolatosak. Ebben az időben főleg a birsalmából nyertek gyümölcszselét.

A lekvárok aztán a középkori orvostudományban is nagy szerepet kaptak. A rossz ízű gyógyszereket ezzel az anyaggal tették elviselhetővé a betegek számára.Ám ezek a csodás, édes gyümölcssűrítmények a gazdagok asztalain is megjelentek. Állítólag XIV. Lajos is nagy híve volt a lekvároknak és a különböző gyümölcszseléknek. Az Újvilágot a XVII. századdban a New England-i telepesek jóvoltából hódította meg a jam és a jelly.

Az édes narancslekvár hozzávalói:

1 kg narancs (4-5 db)
1 csipet só
50 dkg cukor
1 dl víz

AZ ÉDES NARANCSLEKVÁR PONTOS RECEPTJÉT ITT TALÁLJÁTOK! >>> 

Ezek is érdekelhetnek