Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sütemények minden alkalomra

Legutóbb azzal az ígérettel búcsúztam el, hogy krémes sütemények sokaságát hozom. Igyekszem is megtartani, remélem, a kedves Olvasók sem bánják. Az elmúlt két hétben bőven volt alkalom nagy tételben sütit sütni: családi összekövetelek, születésnapok és még egy lakásavató is tarkították a programunkat.

Kezdjük mindjárt az elején. A pesti nagyszüleimnél egész nyáron egy kedves gyermekkori uruguay-i ismerősük vendégeskedett, aki éppen augusztus végén töltötte be a 93. (!) születésnapját. Nem semmi a bácsi! Montevideoban él, a lánya Kanadában, sok rokona és barátja pedig Magyarországon. Ő kétévente nyakába veszi a világot, és körbelátogat mindenkit – immár 93 évesen, egy üvegszemmel, csípőprotézissel, cukorbetegséggel, de mindig kitörő vidámsággal, életigenléssel és kedvességgel. Imád jókat enni, és a finom borokat sem veti meg. Azt hiszem, az ilyen emberekről érdemes példát venni, így érdemes élni... :)

Közben Apukám fél évszázados ember lett, így adódott a remek alkalom, hogy a két eseményt egyben üljük meg, és tartsunk egy hamisítatlan asadót, ahogy a családban a kerti partit nevezzük. Az asado egy argentin kifejezés, egyszerre jelent egyfajta grillezési technikát és magát a társasági eseményt, ahol a hússütés zajlik. Ilyenkor a Nagyim gondoskodik a húsról és a salátákról, a férfiak megsütik, a nők pedig a desszerttel készülnek. Erre a neves alkalomra pedig rögtön négyféle is készült – ebből egyet Anyukám, egyet én készítettem.

Fekete-erdő torta – ahogy Anyukám készíti

Ez a torta az eredeti könnyedebb, nyári változata, kellemes, hűs, isteni finom. Nem is bonyolult, így jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt (vagy étkezési keményítő, esetleg rizsliszt)
2 evőkanál holland kakaópor
A meggyréteghez:
45-50 dkg magozott meggy lecsöpögtetve
2,5 dl felfogott meggylé+víz
3 dkg étkezési keményítő
cukor ízlés szerint
1 kávéskanál őrölt fahéj
A joghurtos krémhez:
2,5 dl habtejszín
2,5-3 dl natúr joghurt
10 dkg porcukor
2 tasak zselatin fix

Elkészítés: A szokott módon piskótát készítünk: Forgótálas konyhai robotgépbe ütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, és magas fokozaton kb. 20 percig verjük, míg jól fel nem habzik. Ekkor kanalanként hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, de már csak óvatosan keverjük, majd sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk a masszát. 150 fokos sütőben kezdjük a sütést, majd 10 perc elteltével 180 fokon tűpróbáig folytatjuk (összesen kb. 40 perc), végül a kikapcsolt sütőben pihentetjük még 10 percig. Rácsra fordítjuk a piskótát, megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd 3 lapba vágjuk.
Kb. 5 evőkanál folyadékban simára keverjük a keményítőt. A meggyet, a maradék folyadékot  a cukorral és fahéjjal felfőzzük. Ha forr, folyamatos keverés mellett a keményítős elegyet is hozzáadjuk, és az egészet sűrűre főzzük. Ha kész, teljesen kihűtjük.
A joghurtos krémhez a tejszínt félig felverjük, ekkor adjuk hozzá a 2 tasak zselatin fixet, majd teljesen keményre verjük, végül összekeverjük a joghurttal és a cukorral is.
Összeállításkor a 2 alsó lapon elosztjuk a gyümölcspudingot, és teljes dermedésig külön tányéron hűtőbe tesszük a őket. Ezután a gyümölcsös rétegekre halmozzuk a joghurtos krém 2/3 részét, így is kihűtjük. Végül egymásra tesszük a két krémes lapot, befedjük a harmadikkal, és bevonjuk a maradék joghurtos krémmel. Néhány órára hűtőbe tesszük, utána tálalhatjuk.

Az én választásom egy békebeli édességre esett. Eddig csak cukrászdában ettem ilyet, de ezentúl gyakrabban fogom magam is készíteni, mert egyszerű és nagggyon finom! Kár hogy a párom nem szívleli az olyan desszerteket, ahol a csoki keveredik valamilyen savanykás ízzel (baracklekvárral, naranccsal, citrommal stb...).

Puncs-szelet

Hozzávalók:
A tésztához:

75 dkg liszt
25 dkg porcukor
35 dkg margarin
2 tojás
1 csomag sütőpor
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
csipet só
A töltelékhez:
a töltelékhez sütött vastagabb tésztalap
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 evőkanál rumaroma
2 evőkanál holland kakaópor
5 evőkanál sárgabaracklekvár + a kenéshez
1 dl málnaszörp
2 evőkanál citromlé
4-5 evőkanál meggybefőtt lé
A mázhoz:
5-6 evőkanál meggybefőtt-lé
15 dkg porcukor
2 evőkanál puncs ízű főzés nélküli pudingpor

Elkészítés: A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, a sütőporral, a porcukorral, hozzáadjuk az apróra kockázott margarint, és alaposan elmorzsoljuk. Közepébe fészket készítünk, ide adagoljuk a tejfölt, a citromhéjat és a citromlevet, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Három felé osztjuk: két kisebb és egy nagyobb darabba, majd mindegyiket gáztepsi méretűre nyújtjuk, és egyenként 175 fokos sütőben 12-14 perc alatt kisütjük. Érdemes egyből a sütőpapíron nyújtani, mert áthelyezéskor elég könnyen szakad a tészta. A vékonyabb lapokat egymásra helyezzük, szabályos téglalap alakúra vágjuk, majd mindkét lap egyik oldalát megkenjük barack- vagy meggylekvárral, félretesszük. Óvatosan bánjunk velük, mert melegen könnyen törnek! A leeső részeket nem dobjuk ki, mert kell a töltelékbe.
Ehhez először habosra keverjük a vajat a porcukorral és a kakaóval, hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, végül a vastag lapot a tésztaszélekkel együtt beletördeljük, és alaposan átforgatjuk.
Az egyik tésztalapot tálcára tesszük. Ráhalmozzuk a tölteléket, elegyengetjük, tömörítjük, majd rátesszük a másik tésztalapot is lekváros felével lefelé.
A máz hozzávalóit szép simára keverjük, majd - ha már kihűlt a tészta - bevonjuk a sütemény tetejét. Egy napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a morzsa és a tésztalapok megpuhuljanak, majd éles késsel szeleteljük.

Sorrendben következő esemény szegedi barátaink lakásavató bulija volt. Semmiképp sem akartunk üres kézzel menni, de sajnos nem nagyon volt időnk előtte hosszasan készülődni, sütögetni. Ehhez a recepthez éppen minden ott csücsült a szekrényben, nem is teketóriáztam, gyorsan megsütöttem. :)

Pilótakeksz házilag - 1. változat

Hozzávalók:
A tésztához:

26,5 dkg + 1 evőkanál liszt
12,5 dkg vaj
12,5 dkg cukor
2 tojás
4 evőkanál tej
fél csomag sütőpor
fél csomag vaníliás cukor
1 evőkanál kakaópor
A krémhez:
15 dkg vaj
3,5 evőkanál keserű kakaópor
4,5 evőkanál porcukor
néhány kocka étcskoládé (elhagyható)

Elkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral és a cukorral, majd alaposan elmorzsoljuk az apróra kockázott vajjal. Közepébe fészket formálunk, beleütjük a 2 tojást és összegyúrjuk. Ha kell, adunk hozzá 1-2 evőkanál tejet. Kettévesszük a masszát, az egyikbe belegyúrúnk 1 evőkanál kakaóport, a másikba 1 evőkanál lisztet és fél tasak vaníliás cukrot. Külön csomagolva fél órára hűtőbe tesszük a kétféle tésztát.
Közben elkészítjük a krémet: a vajat a csokoládéval felolvasztjuk, hozzákeverjük a kakaóport és a cukrot, majd kb. 10 percre ezt is a hűtőbe tesszük.
A tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsin 175 fokon 10 perc alatt megsütjük, rácson kihűtjük.
Ha kihűltek a korongok, 1-1 kakaós és vaníliás darabot teáskanányi krémmel összeragasztunk. Nem mondom, hogy meddig lehet tárolni – leginkább semeddig, annyira gyorsan fogy. :D :D

Alig telt el pár nap, ismét nekiláttam légósüteményt sütni. Miért légósütemény? Apukámék falujában élt egy néni, akinek a pilóta szóról egyből a légópincék jutottak eszébe... Olyannyira beleivódott szegénybe ez a háborús emlék, hogy a boltban is mindig légósüteményt kért.
 
Nagyon ízlett a fenti változat is, viszont időközben rábukkantam egy másikra, és gondoltam, miért ne próbálnám ki azt is? Az eredmény egy omlósabb, vajasabb keksz lett, nekem személy szerint jobban is ízlett. Sajnos a sok vaj miatt valamivel drágább is, ennek ellenére ehhez a recepthez nem javaslom a margarint. Pont az ellenállhatatlan vajas illat adja a sava-borsát! Mindenesetre mindenkit bíztatnék, hogy valamelyikkel lepje meg szeretteit, és elismerő szavakban nem lesz hiány! Akár gasztro-ajándéknak is kiváló.

Pilótakeksz házilag - 2. változat

Hozzávalók:
A tésztához:

40 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 tasak bourbon vaníliás cukor
25 dkg vaj
1 csipet só
1 egész tojás
fél citrom reszelt héja
5-6 evőkanál tej
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 evőkanál holland kakaópor
A krémhez:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál keserű kakaópor

Elkészítés: Hasonlóan készül, mint a fenti, csak az összeállítás előtt a reszelt citromhéjat is hozzáadjuk. A kakaópor ugyanúgy csak a massza felébe szükséges. Pihentetés, nyújtás, sütés, hűtés – megegyezik az előzővel. A krém is pontosan úgy készül.

Erről a másodikról sajnos nincs fényképem, de küllemre nincs is különbség a kettő között. Van viszont egy extra tippem: vaníliás karika! Állítsuk össze ugyanezt a tésztát kakaó nélkül. Szúrjunk kissé vastagabb (5-6 mm-es) lyukas köröket (rövides pohárral vagy kupakkal), süssük ki, és az aljukat vonjuk be csokival, esetleg ragasszunk össze kettőt. Hmmm... :)

A sütikavalkádnak még nincs vége! A párom nagymamájának 70. születésnapjára készült az alábbi egyszerű és nagyszerű szilvás pite, besztercei szilvából. Könnyű, krémes, nem túl édes, hiszen összesen 3 evőkanál cukor van benne. És szép is, ugye? :)

Tejszínes szilvás pite

Hozzávalók:
A tésztához:

25 dkg liszt
1 evőkanál cukor
csipet só
10 dkg vaj
8 evőkanál hideg víz
2 teáskanál ecet
A töltelékhez:
70 dkg szilva
2 dl tejszín
1 tojás
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés: A tésztához a lisztet vegyítjük a sóval és a cukorral, elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd a víz és az ecet hozzáadásával összeállítjuk a tésztát. Fél órára hűtőbe tesszük.
Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk és elfelezzük.
Egy 26-28 cm átmérőjű sütőformát kivajazunk. A tésztát úgy nyújtjuk ki, hogy a formában pereme is legyen. Rozettaszerűen kirakjuk a szilvával, és meghintjük 1-2 evőkanálnyi fahéjas cukorral. 220 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Közben összekeverjük a tejszínt, a tojást és a maradék cukrot, ráöntjük a szilvára, és további 35 percig sütjük, míg kissé karamellizálódik a teteje. Csak hidegen lehet szépen szeletelni, de langyosan is isteni finom! :)

Elég hosszúra húzódott ez a bejegyzés, szívből remélem, hogy mindenki talált benne kedvére valót! Jövő hétre a nyárutó kincseivel készülök – addig is édesítsük meg a hűvös napokat, persze csak módjával.

Szeretettel:

Ezek is érdekelhetnek

Friss