Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nélküle nincs karácsony: mák-kisokos, tuti receptekkel!

Indiában az ételeket sűrítik vele, Európában szinte csak a péksütemények dekorálására használják, nálunk fogy belőle a legtöbb - főleg karácsonykor, amikor gubába, bejglibe, kalácsba kerül.
Innen származik:

A Közel-Keletről származik, napjainkban Európa több országában, illetve Ausztráliában termelik nagyobb területen.

MÁKOS SÜTEMÉNYEK >>>
Ezért fogyaszd:

A mákmagok magas zsírtartalmúak, kalóriadúsak, többféle B-vitamint tartalmaznak. A mák olaja csonterősítő tulajdonságú, mert a benne lévő foszfor elősegíti a kalcium felszívódását.
A zöld máktokból nyert ópium fájdalomcsillapító hatású – a gyógyszeripar számos orvosságban felhasználja, kábítószerként is ismert. (Magyarországon szigorú törvény szabályozza az ún. ipari és az étkezési mák termesztését.) A mák zöld magjai szintén bódító hatásúak, ezért kizárólag a teljesen érett, kékesfekete magokat szabad felhasználni a konyhában.

Így használd fel:

A darált mák melegítve éri el kellemes, a dióéra hasonlító aromáját. A sütemények töltelékébe általában meleg tejbe áztatva vagy főzve kerül. A darálatlan mákszemeket a kenyérfélék, briósok, egyéb péksütemények díszítésére is használják.

Legjobb bejgli receptek >>>
Így tárold:

Sokáig nem tartható el, érdemes száraz helyen, darálatlanul tárolni, hogy ne molyosodjon, ne penészedjen meg.

Ezek is érdekelhetnek

Friss