hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sushi vegyesen japán omlettel és füstölt lazaccal

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 7-8 db rúdhoz:
  • 50 dkg sushi rizs
  • 1 l víz
  • 1,5 dl rizsecet
  • 3 lapos evőkanál cukor
  • 3 kiskanál só
  • A töltelékhez:
  • 2-3 szelet füstölt lazac
  • fél piros kaliforniai paprika
  • pácolt szeletelt gyömbér
  • fél avokádó
  • kígyóuborka
  • darabka póréhagyma
  • wasabi paszta
  • nori lapok
  • szójaszósz
  • A japán omletthez:
  • 5-6 db tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 lapos evőkanál cukor
  • olaj
  • pici tej vagy víz

Elkészítés

Elkészítés: Először a sushi rizst készítem el, mert annak hűlnie kell. Egy nagyobb tálba öntöm a rizst, és folyó víz alatt addig mosom, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz felette, ekkor átszűröm egy szitára, ahol lecsepegtetem, majd állni hagyom fél órát.

Ezután egy nagyobb fedeles edényben 1 liter vizet teszek fel forrni, ebbe öntöm a lecsepegtetett rizst, kevergetem, hagyom felforrni, pár perc forralás után lefedem, és kis lángon hagyom 15-18 perc alatt ragacsossá és puhára főni.

Elkészítem az ecetes öntetet. Egy hőálló tálba öntöm az ecetet a cukrot és a sót, majd mikróban 1 percet melegítek rajta, és addig keverem, amíg a cukor teljesen felolvad, majd hagyom kihűlni.

A megfőtt rizsről a fedőt leveszem, átszedem a rizst egy laposabb tálba, lazítom lapáttal, és hagyom egy kicsit hűlni. Majd meglocsolom az ecetes öntettel, és lazán átkeverem az egészet, ha kihűlt, akkor letakarom. (Legjobb visszatenni a lábosba és a fedőt rátenni.)

Amíg a rizs fő, addig elkészítem a japán omlettet: egy szögletes serpenyőre lesz szükségem, ebben kevés olajat melegítek, majd a cukorral, sóval, olajjal és egy pici tejjel felvert tojást 3-4 részletben megsütöm úgy, hogy az első adagot a serpenyő szélébe visszagörgetem egy lapát segítségével, és a többi részletben pedig mellé öntöm a tojást, és folyamatosan ráfordítom, egy roládot készítek belőle. Lapáttal lenyomom, hogy szorosabban tapadjon egymáshoz minden réteg. Ha elkészült, hagyom kihűlni, és 1 cm-es csíkokra vágom.

A többi zöldség előkészítése: az uborkát és az avokádót megpucolom és vékony csíkokra vágom, az uborkánál a belső magokat kivágom. A kaliforniai paprikát és a darabka póréhagymát vékonyra felvágom, végül a füstölt lazac szeleteket is csíkokra vágom.

A sushi összeállítása: egy bambusz tekerőt fóliával beborítok, erre kerül a száraz nori lap a fényes felével lefelé. Vizes kézzel kiveszek a kihűlt rizsből egy jó maréknyit, ezt eldolgozom az algalapon, a végén hagyok egy csíkot, amire csak pár szem rizst kenek, ezek fogják összeragasztani a tekercset a végén. Tetszés szerint elrendezem a közepén a tölteléket, mindenből jusson mindenhova, majd óvatosan lefogva kézzel feltekerem, ezután a bambusszal is megformázom, de nem kell szorosan nyomni, csak finoman formázni. Az elkészült tekercseket tálcára gurítom és a hűtőbe teszem.

A fordított tekercshez az algalapra szintén rányomkodok egy marék rizst, meghintem szezámmaggal, majd fóliát teszek rá és megfordítom. Ezután közvetlenül az algalapra pakolom a tölteléket, van, amelyikre húzok az ujjbegyemmel egy csík wasabi pasztát, van, amelyikre nem. Ezután kézzel ezt is óvatosan feltekerem, a fóliára figyelek, hogy a 2 fólia ne tekeredjen össze. Majd kívülről rajta hagyva a fóliát ezt is a hűtőbe teszem.

Amikor elfogyott a rizs, a tekercseket kiveszem, és vizes, nagyon éles késsel tetszés szerinti vastagságúra szeletelem. Minden vágás között a kés élét lemosom, mert rátapad a rizs, és utána csak csúnyán lehetne szeletelni.

Tálaláskor a szójaszószba 1 cm-es darabka wasabi pasztát keverek egy tálkában, és ezt kínálom mellé.

Ezek is érdekelhetnek

Friss