Elkészítés: A sushi rizst a leírás alapján megfőzzük úgy, hogy miután hozzáöntöttük a vizet, a fedőt nem szabad levenni az edényről. Amikor a vizet elfőtte, hagyjuk kihűlni (lehetőleg a fedőt rajta hagyva). Fontos, hogy a rizs hideg legyen. Nem kézmeleg, hanem hideg. Én egy tál hideg vízbe szoktam tenni az edényt, hogy gyorsítsa a folyamatot, vagy előző nap készítem el a rizst.
A 2 tojásból omlettet készítünk úgy, hogy palacsintaformát kapjunk. Ne keverjük össze, mint a rántottát.
Az omlettet, a meghámozott uborkát és a halat nagyon vékony csíkokra vágjuk. Minnél vékonyabb, annál könnyebb lesz feltekerni.
A nori lapot ráterítjük a bambuszfonatra, és kanállal (vagy kézzel) elsimítjuk rajta a rizst vékony rétegben (nem kell ujjnyi vastagon, csak éppen elfedje). A lap közepére ráhelyezünk 1-2 uborkacsíkot, 1-2 omlett csíkot és 1 csík halat. Jó szorosan egymás mellé kell helyezni őket. Ezután lassan elkezdjük feltekerni a lapot a bambusz segítségével. Alaposan nyomkodjuk le minden tekerés után, hogy jól összeálljon a sushi tekercs. A közepénél óvatosan, egy hajtásra tekerjük fel a felhalmozott tölteléket. Aki már haladó, több kupac tölteléket is rakhat bele.
Éles késsel ujjnyi vastagságúra vágjuk, és máris fogyaszthatjuk szójaszószba mártogatva. A szójaszószba egy kis darabka wasabi paszta is kerülhet, hogy még finomabb legyen!
Itadakimasu!