hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sült pulyka két töltelékkel

MME MME
5/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

A sütéshez előkészített három-négy kilós bébipulykát megtisztítjuk, a combokból az inakat eltávolítjuk, megsózzuk, esetleg citromlével bedörzsöljük. Két órával a sütés megkezdése előtt kétféle vagdalékkal megtöltjük, egyikkel a begyét, a másikkal a hasüregét.

A begy tölteléke
Hozzávalók:
a pulyka mája,
1 evőkanál vaj,
2 tojás,
50-100 szem kis mazsola,
1 evőkanál zsemlemorzsa,
szerecsendió,
1-2 szegfűszeg,
só,
bors
A finomra vágott májat a vajjal s a két tojás sárgájával elkeverjük. Hozzáadjuk a mazsolát, a zsemlemorzsát, szerecsendióval, szétnyomott szegfűszeggel, sóval, borssal ízesítjük. A két fehérjéből tojáshabot verünk, alácsúsztatjuk a vagdalékot, s a pulyka mellbőre alá töltjük.

A hasüreg tölteléke
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú hagyma,
3 dkg vaj,
10 dkg szalonna,
1 csapott evőkanál szardellapaszta,
2 dl tej,
2 zsemle,
40 dkg borjúsült,
1 evőkanál kapribogyó,
3 tojás,
10 dkg vaj,
szerecsendió,
só,
bors
A megtisztított hagymát finomra vágjuk, s a vajban üvegesre pároljuk. A szalonnát nem túl kicsi kockákra vágjuk. A zsemléket tejben megáztatjuk, kinyomkodjuk. Az előzetesen megsütött és lehűtött borjúhúst kockákra vágjuk. Valamennyi említett hozzávalót a szardellapasztával, a leszárított kapribogyókkal és a borjúsült pecsenyezsírjával kétszer-háromszor átdaráljuk. Hozzáadjuk a három tojást, a felolvasztott vajat, csipetnyi szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük, az egész masszát jól összegyúrjuk, a hasüregbe töltjük, a nyílást fogvájóval összetűzzük.

Ha a pulykát zománcos tepsiben tesszük a sütőbe, ajánlatos előtte dupla alufóliába csomagolni, így nem kell locsolgatni, magától is megpuhul. Közepes lángon annyi órát sütjük, ahány kiló. Csak amikor már megpuhult, bontjuk szét a fóliát, és pirítjuk ropogósra.
Feldarabolva tálra tesszük, körülötte felváltva elrendezzük a kétféle, szeletekre vágott tölteléket. Tálalás előtt meglocsoljuk a pecsenyeszafttal, s annak maradékát mártásos csészében felszolgáljuk. Sült burgonyával, párolt zöldséggel körítjük. Áfonyalekvárt kínálunk hozzá.

Ezek is érdekelhetnek