Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sült pulyka gombás gesztenyeágyon

> 90 perc
rafinált
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • 1 db konyhakész bébipulyka (3-4 kg-os)
  • 2 ág kakukkfű
  • 2 ág zsálya
  • 2 ág rozmaring
  • 2 db babérlevél
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 4-6 ek olívaolaj
  • 2-3 db vajforgács
  • 3 db sonkahagyma
  • 1 ek cukor
  • 10 dkg szalonna (apróra kockázott)
  • 25 dkg csiperke (felezett)
  • 40 dkg hámozott főtt gesztenye
  • bors

Elkészítés

  1. A pulyka hasüregét alaposan bedörzsöljük sóval és őrölt borssal, majd megtöltjük a friss fűszernövényekkel, a babérlevéllel és az egészben hagyott fokhagymagerezdekkel. Ezután a pulykát kívülről is jól bedörzsöljük sóval, és a mellével felfelé egy nagy öntöttvas sütőtálba fektetjük. Megöntözzük némi olívaolajjal, teszünk rá 2-3 vajforgácsot, és fedő nélkül sütjük a 180 fokra előmelegített sütőben 1-1,5 óra hosszat. Közben a keletkező szafttal locsolgatjuk.
  2. Egy serpenyőben a maradék olívaolajon kiolvasztjuk a szalonnát, és a pörcöt szűrőkanállal kiszedjük. A forró zsiradékon megfuttatjuk a salottát, majd a cukorral megszórva karamellizáljuk kb. 3 perc alatt. A fényezett salottát a serpenyőben összeforgatjuk a csiperkével és a gesztenyével, végül megsózzuk, megborsozzuk.
  3. A sütőtálat kivesszük és a gombás-gesztenyés keveréket egyenletesen elosztjuk a pulyka körül, illetve alatt. Végül változatlan hőfokon készre sütjük további kb. 30 perc alatt.

Megjegyzés

Recept és fotó: Le Creuset / Blies PR - MME
Ehhez a francia recepthez bors helyett hagyományosan füstös ízű, édeskés baszkföldi csilipaprikát (piment d’Espelette) használnak. A pulyka lábát kösd össze konyhai zsineggel. Időről időre locsold meg a pulyka bőrét a szafttal, és ha nagyon pirulna, takard le alufóliával.

Ezek is érdekelhetnek

Friss