Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sült libacomb portóiban párolt datolyás körtével

120 perc
mester
megfizethető
2 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 db hízott libacomb
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ág friss rozmaring
  • 50 dkg libaháj
  • bors
  • A gyümölcsös körethez:
  • 3 db érett vilmoskörte
  • 10 szem datolya
  • 4 dkg vaj
  • 1 dl portói
  • 1 ág friss rozmaring
  • 3-4 szem egész szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítés

Elkészítés: A combokat előző este átöblítjük, ha találunk rajta toll, tok maradványokat, eltávolítjuk, majd szárazra törölgetjük. A fokhagymát lereszeljük, összenyomjuk és bekenjük vele a combokat, megsózzuk és frissen őrölt borssal meghintjük. Egy nagyobb, jól zárható dobozba tesszük őket, közéjük tesszük a leöblített rozmaringágakat.

Másnap a libahájat kiolvasztjuk, kisütjük, beletesszük egy tepsibe vagy tűzálló tálba, belehelyezzük a combokat úgy, hogy teljesen ellepje őket a zsír. Majd 140 fokra előmelegített sütőben 2,5-3 órán keresztül pároljuk, sütjük. Miután a combok megsültek, serpenyőben pirosra sütjük őket.

A gyümölcsös körethez a datolyaszemeket félbevágjuk, a magjukat eltávolítjuk, és egy kis edényben, portóiba áztatjuk. A körtéket megmossuk, negyedelve eltávolítjuk a magházukat, majd hosszában kettévágjuk a negyedeket.

Serpenyőbe tesszük a vaj felét, rátesszük a körtéket a rozmaringággal, a szegfűszeggel, meglocsoljuk egy kevés portóival, és kevés vizet öntünk alá. Fedő alatt pár perc alatt megpároljuk. Arra vigyázzunk, hogy ne puhuljanak meg nagyon. Hozzáadjuk a datolyát a maradék portóival, és magasabb hőfokon átforgatjuk párszor a vaj másik felével. A vajtól selymes mártás öleli körül a gyümölcsöt.

Az elkészült gyümölcsös köretet a sült libacomb mellé tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss