hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sült lapocka sütőtökpürével és sült almával

120 perc
rafinált
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • 80 dkg sertéslapocka
  • bors
  • őrölt rozmaring
  • szárított kakukkfű
  • 15 dkg sárgarépa, fehérrépa, zeller, vegyesen
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg mangalicazsír
  • 1 tk paradicsompüré
  • 1 1/2 kg sütőtök
  • 20 dkg alma
  • 4 dkg vaj

Elkészítés

  1. A lapockát gondosan megtisztítjuk, bedörzsöljük egy kevés sóval, borssal, továbbá őrölt rozmaringgal és szárított kakukkfűvel, majd 1 órán keresztül pácoljuk.
  2. A zöldségeket meghámozzuk, felszeleteljük. Serpenyőben zsírtforrosítunk fel, és körbepirítjuk rajta a húst. Ezután átszedjük egy tűzálló tálba, és rálocsoljuk a zsírt.A serpenyőbe öntünk 20 dl vizet, felforraljuk, és feloldjuk a leragadt pörköket. A hús mellé öntjük, azután hozzáadjuk a paradicsompürét és a zöldségeket. Lefedjük a tálat egy darab alufóliával, és a húst a 160 fokos sütőben 30 percig pároljuk. Közben kb. 10 percenként meglocsoljuk a lapockát a pecsenyelével, és ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot.
  3. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, majd feldaraboljuk.A zöldséget egy másik tűzálló tálba rakjuk,megtoljuka sütőbe, a hús alá, és további 30 percig együtt sütjük őket. Villával ellenőrizzük, hogy a hús megpuhult-e. Akkor jó, ha könnyen át tudjuk szúrni a villával, de a rostok nem esnek szét. Ezután kiszedjük a lapockát vágódeszkára, és alufóliával lefedve egy kis ideig pihentetjük. A szaftot leszűrjük, végül a zöldségek felét a sütőtökkel együtt pürésítjük.
  4. A megmosott almát 1 cm vastag karikákra vágjuk, majdeltávolítjukazokból a magokat. Felforrósítunk vajat, és aranyszínűre sütjük rajta az almaszeleteket. Ezekkel és a zöldséges tökpürével körítve, továbbá a szafttal meglocoslva tálaljuk a felszeletelt húst. Rozmaringlevelekkel díszíthetjük.

A LEGJOBB GULYÁS RECEPTEK >>>

CSÖRÖGEFÁNK >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss