hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sült fagylalt pikáns palacsintaágyon

60 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A palacsintákhoz:
  • 20 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 2-3 dkg vaníliás cukor
  • csipet só
  • 3 dl tej
  • 1,5 dl szódavíz
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 tonkabab reszelve
  • chilipehely vagy 1 evőkanál darált mák attól függően, hogy csípősen szeretnénk-e
  • A sült fagyihoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 1 kiskanál citromlé
  • pici vaj
  • 1 kiskanál rétesliszt
  • fagyi (ízlés szerint)
  • A boros mártáshoz:
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 nagyon csapott evőkanál liszt
  • pár csepp citromlé
  • 2,5 dl mazsolabor

Elkészítés

Elkészítés: A palacsintához a 2 tojást pár percen át jó habosra verem, majd beleöntöm a tejet és lassan adagolva a lisztet, hozzáadom a sót, a vaníliás cukrot, és belereszelem a tonkababot. Szoktam hagyni állni fél órát, de ha nem áll, az sem baj. Állás után belerakom az olajat és a szódát, lassan öntve higítom a tésztát.

3 részre is oszthatjuk, egyik felét simán hagyjuk, másik részébe chilipelyhet keverünk, harmadik felébe darált mákot. Jól átkeverem, majd a forró palacsintasütőben vagy serpenyőben kisütöm.

A sült fagyihoz a tojásfehérjét a cseppnyi citromlével keményre verem.
Egy sütőlemezt vajjal kikenek, rétesliszttel megszórom, erre helyezzük a fagyigombócnál kicsit nagyobb átmérőjű fészkeket. A habfészekre kanalazzuk a fagyit, majd a maradék habbal a fészket befedjük. Közepesen forró sütőben barnára sütjük. Jó esetben nem olvad meg eközben a fagylalt.

A mártáshoz a tojást beleütjük egy kisebb lábasba. Kézi habverővel hozzákeverjük a cukrot, a lisztet és a citromlevet. Felöntjük a borral. Folytonos keverés közben összeforraljuk, és lekapcsoljuk az energiát.
Hűlés közben is néha kevergetjük.

Tálaláskot a tányérra ízlésesen elhelyezünk egy palacsintát, arra ráültetjük a sütőből éppen kivett sült fagylaltot, majd a még meleg boros mártással meglocsoljuk. A mákos palacsintákat étkezési mákkal megszórjuk, a chiliset esetleg chilipehellyel.

Megjegyzés

A nyár és ősz közti átmenetre komponálva. A nyár emlékére és az ősz köszöntésére. - Suncika

Ezek is érdekelhetnek

Friss