Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sült csülök hagymás káposztaágyon

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 hátsócsülök (kb.1,3 kg)
  • A főző lébe:
  • 2 vöröshagyma darabolva
  • 2 teáskanál egész feketebors
  • 10 szem borókabogyó
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • só - bővebben, mint az átlagos levesbe
  • Valamint:
  • a főzőléből kimaradt zsír
  • őrölt szerecsendió
  • őrölt kömény
  • 4 gerezd fokhagyma
  • Továbbá:
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 50 dkg lilahagyma
  • 50 dkg kis burgonya
  • füstölt szalonna zsír
  • csipet cukor
  • egész kömény
  • 1 kis babérlevél
  • őrölt bors

Elkészítés

Elkészítés: Este a csülköt kuktába tettem, a többi hozzávalóval kb. 40 percig főztem. Ki se nyitottam, a főzőlében éjszakára hűvös (10 fok alatti) helyre tettem.

Másnap a fagyos zsiradékot a tetejéről leszedtem, félretettem, a csontokat kivettem, a húst nagyobb darabokra vágtam, bőrét bekockáztam. Szerecsendióval, őrölt köménnyel, őrölt borssal befűszereztem, a kimaradt zsírjával mindenhol bekenegettem, a zúzott fokhagymát a hús közé kenegettem. (Sózni már nem kellett, a só jól átjárta.)

A káposztát kiöblítettem, kinyomkodtam, a hagymát félfőre aprítottam. Kevés szalonnazsiradékon a hagymát megdinszteltem, rajta a káposztát a köménnyel, borssal, babérral, cukorral, 1 pohár húsfőző lével félig megpároltam.

Sütőtálba terítettem a hagymás káposztát, ráhelyeztem a húsdarabokat, és előmelegített 200 fokos sütőbe toltam, sütés közben néhányszor megkentem a hús bőrét szalonnazsírral, így pirítottam kb. 1 órát, ameddig a hús bőre megpirult.

A burgonyákat megtisztítottam, több helyen félig bemetszettem, és héjastól a mikróban 15 perc alatt megsütöttem.

Tálalásnál a húsdarabok mellé kínáltam a sült hagymás káposztát, és a burgonyát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss