Süllő sugo mártással

60 perc
bonyolult
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • süllő
  • pármai sonka
  • fokhagyma
  • hal fűszerkeverék
  • étolaj
  • víz
  • rizskeverék
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • étolaj
  • halszósz
  • főzőtejszín
  • tejföl
  • sajt
  • gyömbér
  • szerecsendió
  • frissen őrölt fehér bors

Elkészítés

  1. A halat ujjnyi távolságonként merőlegesen bevágjuk a gerincig. A hal hasüregét megszórjuk a fűszerkeverékkel. A fokhagymát megtisztítjuk és hosszanti irányban vékonyra felszeleteljük. A sonkát a hal átmérőjének megfelelően feldaraboljuk. Minden nyílásba beillesztünk egy szelet sonkát és egy szelet fokhagymát.
  2. A tepsibe olajat és a vizet öntünk, és beletesszük a halat. A fóliát megkenjük olajjal, hogy ne ragadjon rá a halra, és lefedjük vele a tepsit. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a fóliát óvatosan eltávolítva további néhány percig sütjük, amíg szép színt kap.
  3. A rizshez megtisztítjuk és felaprítjuk a hagymákat, és az olajon megsütjük, majd hozzáadjuk a rizst, a halszószt és a szükséges vizet, majd készre főzzük.
  4. Egy edényben összekeverjük a tejszínt és a tejfölt. Lereszeljük a füstölt sajtot és a szerecsendiót, majd a keverékhez adjuk, és megszórjuk frissen őrölt fehér borssal. A gyömbért megtisztítjuk, és belereszeljük. Összekeverjük és ha szükséges, tovább fűszerezzük. 
  5. A halat a rizzsel és a mártással tálaljuk.

Megjegyzés

Az olasz konyha kedveli a halat számtalan variációban. Itt a halat a sonkával és egy mártással párosítottam, a vadrizses köret már csak hab a tortán. Így különleges ízhatást értem el. A sugo olasz kifejezés és mártást jelent. - molnarbela55

Ezek is érdekelhetnek

Friss