Elkészítés: A hagymát apróra vágom, a fokhagymát összezúzom, a répát és a zellert lereszelem, a húst vagy a sonkát a húsdaráló finom lyukú tárcsáján ledarálom, a gombát apróra vágom, a löncshúst villával összetöröm.
Vastag falú öntöttvas lábasban szoktam készíteni. Az olajon üvegesre párolom a hagymát, rádobom a fokhagymát, és mielőtt még megégne, ráteszem a répát és a zellert. Kevergetve addig pirítom, amíg szép sárga színe lesz. Ezután teszem rá a húst vagy a gombát, és további kb. 5 percig pirítom, közben folyamatosan keverem. Ráöntöm a paradicsomlevet, konzervnél kb. 1/2 l vizet öntök hozzá, ezután sózom (sonkánál óvatosan, mert az maga is sós), borsozom, beledobom a babérleveleket, a többi fűszert teatojásba szoktam tenni, és így főzöm bele a szószba. Mikor felforrt, a gáztűzhely legkisebb takarékra tett lángjára teszem, de 5 percenként meg kell kavarni, mert nagyon gyorsan odakozmálódik az alja. Kb. 2 óráig főzöm fedő alatt, ha túl hígnak találnánk, az utolsó fél órában fedő nélkül főzzük tovább.
Amikor készen van, a babérleveleket és a teatojást eltávolítom belőle, és hagyom kihűlni. Este rács nélküli jégkockatartóba kanalazom (2 db nálam elég ehhez a mennyiséghez), és éjszakára a hűtő fagyasztó rekeszébe teszem. Reggelre félig megfagy, de pillanatra forró vízbe mártva kijön a formából, és deszkán vastag konyhakéssel felszeletelhető.
A szeleteket egyenként fóliába csomagolom, és most már mehet a hűtőládába. Fél évig biztonsággal eltartható, további tapasztalataim nincsenek, mert addigra elfogyott.
Fogyasztáskor reggel kivesszük a frigóból, kibontjuk a fóliából, kislábasban hagyjuk kiolvadni, és ha kell, ebben fel is tudjuk melegíteni. Olaszos tésztákhoz (makaróni, spagetti) kiváló mártás, de pizzamártásként is nagyon finom.