Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sugo-variációk

120 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1/2 dl olaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 40 dkg sovány hús vagy 40 dkg sonka vagy: 50 dkg gomba vagy 40 dkg löncshús (konzerv)
  • nyáron 1 kg friss paradicsom, télen 7 dl házilag eltett paradicsomlé vagy 2 kis doboz sűrített paradicsomkonzerv
  • őrölt feketebors
  • 2-3 db babérlevél
  • oregano
  • bazsalikom
  • rozmaring

Elkészítés

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, a fokhagymát összezúzom, a répát és a zellert lereszelem, a húst vagy a sonkát a húsdaráló finom lyukú tárcsáján ledarálom, a gombát apróra vágom, a löncshúst villával összetöröm.

Vastag falú öntöttvas lábasban szoktam készíteni. Az olajon üvegesre párolom a hagymát, rádobom a fokhagymát, és mielőtt még megégne, ráteszem a répát és a zellert. Kevergetve addig pirítom, amíg szép sárga színe lesz. Ezután teszem rá a húst vagy a gombát, és további kb. 5 percig pirítom, közben folyamatosan keverem. Ráöntöm a paradicsomlevet, konzervnél kb. 1/2 l vizet öntök hozzá, ezután sózom (sonkánál óvatosan, mert az maga is sós), borsozom, beledobom a babérleveleket, a többi fűszert teatojásba szoktam tenni, és így főzöm bele a szószba. Mikor felforrt, a gáztűzhely legkisebb takarékra tett lángjára teszem, de 5 percenként meg kell kavarni, mert nagyon gyorsan odakozmálódik az alja. Kb. 2 óráig főzöm fedő alatt, ha túl hígnak találnánk, az utolsó fél órában fedő nélkül főzzük tovább.

Amikor készen van, a babérleveleket és a teatojást eltávolítom belőle, és hagyom kihűlni. Este rács nélküli jégkockatartóba kanalazom (2 db nálam elég ehhez a mennyiséghez), és éjszakára a hűtő fagyasztó rekeszébe teszem. Reggelre félig megfagy, de pillanatra forró vízbe mártva kijön a formából, és deszkán vastag konyhakéssel felszeletelhető.

A szeleteket egyenként fóliába csomagolom, és most már mehet a hűtőládába. Fél évig biztonsággal eltartható, további tapasztalataim nincsenek, mert addigra elfogyott.

Fogyasztáskor reggel kivesszük a frigóból, kibontjuk a fóliából, kislábasban hagyjuk kiolvadni, és ha kell, ebben fel is tudjuk melegíteni. Olaszos tésztákhoz (makaróni, spagetti) kiváló mártás, de pizzamártásként is nagyon finom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss