Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Stresszes vagy? Lehet, hogy csak innod kell!

Bizonyára veled is előfordult már, hogy amikor nagyon belefeledkeztél a munkába, elfelejtettél inni. Pedig ha felborul szervezeted vízháztartása, emelkedik a vérnyomás és a pulzus.

Ennek az élettani folyamatnak a következménye, hogy fáradtságot érzel és veszítesz a lendületedből. Kiszáradáskor a döntésképesség átmeneti zavara akár balesethez is vezethet, amelynek a kockázata a hőmérséklet emelkedésével fokozódik; több tanulmány szerint a munkahelyi balesetek száma 24 foknál melegebb időben 30 %-kal nőhet.

Ne várd meg, míg megszomjazol

A szervezet ugyan szomjúság formájában jelzi, hogy több folyadékot kíván, de ez a vészjelzés rendszerint későn, a 2 %-os folyadékveszteség elérésekor érkezik. Addigra már néhány olyan tünettel is szembe kell nézned, ami a munkahelyi teljesítményedet is befolyásolhatja. A rossz közérzet mellett romlik a rövidtávú memória, a koncentráció és reakcióidő.


Ha kiszárad a szád, az már a 3-5 % vízveszteséggel járó, fokozottabb kiszáradás tünete. Ebben az esetben a koncentrációzavar mellett a vese kiválasztási folyamatai is romlanak, az álmosság, türelmetlenség, émelygés és az érzelmi instabilitás egyaránt gyakori következmények. Ezen a ponton már komolyan kockáztatod egészségedet!

A vizet szervezetünk nem képes hosszabb ideig tárolni annak érdekében, hogy a testünk megfelelő működését biztosítsa. Folyadékot pedig nem csak izzadással veszít a szervezet, hanem például kilégzéssel, vizelet- és székletürítéssel is. Ezért ezt a napi 5-10 % közötti folyadékvesztést folyamatosan pótolni kell. Meghatározó tehát, hogyan hidratálod szervezetedet abban az aktív nyolc órás, vagy akár még hosszabb időtartamban, amelyet munkahelyeden töltesz.

Tények és tippek a megfelelő hidratációhoz:

Szervezetünk folyadékveszteségének 20-30 %-át magas víztartalmú ételekből pótold, pl. a zöldségekből, gyümölcsökből, levesekből.

 A napi folyadékbevitel 70-80 %-a italokból származik. Erre egyaránt alkalmasak a víz és az alkoholmentes üdítők is, amelyek hidratálnak és mivel széles választék áll belőlük rendelkezésre, így gyakoribb fogyasztásra ösztönözhetnek.

Melegben az italt tartsd alacsonyabb hőmérsékleten, ezzel is ízletesebbé téve ösztönözheted vele a fogyasztást.

Ne várd meg a szomjúságérzet jelentkezését, inkább iktasd be a napirendedbe a rendszeres folyadékfogyasztást.

Amennyiben irodában dolgozol, tarts innivalót az íróasztalodon. Ha mindig szem előtt van, az majd emlékeztet, hogy rendszeresen pótolnod kell a folyadékot.

Tarts szünetet gyakrabban: ezek lehetőséget adnak a folyadékpótlásra és energiád visszanyerésére. Néhány tévhittel ellentétben a rövid szünet nem csökkenti a teljesítményt vagy a hatékonyságot. A megfelelő hidratációval hosszútávon fenntartható a hatékony munkavégzés.

 Ne hagyj ki egyetlen étkezést sem! A napi étkezések száma és a hidratáltság összefügg, mivel az ételek is hozzájárulnak a folyadékbevitelhez és az étkezések mellé gyakran fogyasztunk folyadékot is.

 Az EFSA által javasolt megfelelő mennyiségű folyadékbevitel 2 liter a nőknek és 2,5 liter a férfiaknak, amely különböző forrásokból is elérhető (ételek, üdítők és víz), de ezek a mennyiségek nagyban függenek az aktivitás szintjétől és a környezettől.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss