Az utcakaja lényege az, hogy az utcán árulják, egy vásáron vagy piacon, ahol általában mozgó árustól lehet megvenni az éttermi áraknál jóval kevesebbért a fogyasztásra kész ételt vagy italt. Egy tanulmány szerint a világon hozzávetőlegesen naponta 2 és fél milliárd ember fogyaszt street food-ot. Ami pedig a történelmi hátterét illeti, régen azért vásároltak utcakaját, mert a városi szegényeknek nem volt konyha az otthonukban.
A fiatal és kalandvágyó budapesti vállalkozók felfedezték maguknak a street food-ban rejlő lehetőségeket. Dübörögnek a levesbárok , a tésztázók, a burgerbárok és mozgó hamburgeres furgonok, a vietnami büfék, vagy éppen a Vespáról árusított isteni kávék. A kelet-mediterrán ízek is igen népszerűek, a török, a szír, az izraeli büfék is remek forgalmat bonyolítanak, sőt, montenegrói, grúz és akár nepáli konyhával is találkozhatunk.
Az egyre igényesebb vásárlók számára nagyon fontossá vált a friss alapanyagok használata, a jó ár-érték arány, a termék kézműves mivolta, és persze az újdonság ereje.
Persze mi magyarok továbbra sem fordítunk hátat a szívünknek még mindig oly kedves, megszokott és örök utcakajáinknak, legyen szó a kürtöskalácsról, a főleg nyáron imádott diéta-gyilkos lángosról, a főtt kukoricáról vagy télen a sült gesztenyéről. De azért szeretünk mi is haladni a korral.
A Globalista Konyha az elmúlt két és fél évben számos tehetséges séfet mutatott be a hazai közönségnek két estés pop-up vacsora estjein. Ezen a nyáron azzal a céllal hoz vissza három, korábban Budapesten nagy sikerrel szereplő angol séfet, hogy a széles nagyközönség számára is elérhetővé tegye az általuk készített igényes street food ételeket, miközben nagy lelkesedéssel fordul az izgalmas, finom ételeket kedvelő fiatal generációk felé, hiszen hamarosan ők lesznek a jövő étterembe járó közönsége.
Globalista Konyha street food fesztivál
2016. július 14.- augusztus 6.
KŐLEVES KERT
Budapest, VII. kerület, Kazinczy utca 41.