Sok helyen lehet, azt olvasni, hogy az utcai kaja Ázsiában kezdődött, ami, ha így van, már jó régen lehetett, mert ha tüzetesebben belenézünk már a római kori Londiniumban is nagy szükség volt az utcai árusokra, hiszen a lakosság nagy részének nem volt konyhája. Így gyakorlatilag az utcai árusok táplálták London szegényebb lakosságát.
Londonban manapság kicsi és nagy, sovány és kövér egyaránt megtalálhatja a neki tetsző steetfood standot. Olyan nagy a kínálat, hogy nem is könnyű választani.
Hétköznapi street food showk
Egy izgalmas kezdeményezéssel kezdem sort, mint a KERB. Azért különleges mert a szervezők közösségi tereken, mint például a King’s Cross mögötti Granary Square, heti két alkalommal igyekeznek összefogni a street food árusokat és közösségbe szervezni őket, hiszen együtt erősebbek, jobban képviselhetők és biztosan több embert vonzanak, mintha csak magukban állítanák fel standjaikat vagy gurulnának kisbuszaikkal a város különböző pontjaira. Nagy segítség az árusoknak, hogy akár egy-egy nagyobb szabadtéri rendezvényre vagy fesztiválra is kiközvetíti őket a KERB, ha éppen arra lenne igény.
Egy másik kedvenc helyünk a Camden Market, ahova kizárólag hétköznap járunk ebédelni, mert a tömeg miatt hétvégén szinte lehetetlen odaférni a standokhoz. A piac szerencsére a hét minden napján üzemel többnyire állandó árusokkal. Itt az etióptól a japánig, a braziltól a törökig, a lengyeltől az argentinig terjed a kínálat. Mindig izgalmas, mindig friss.
Hétvégi street food fesztiválok
Szeretjük a csak hétvégi formációkat is, melyekre esetenként előre kell jegyet vásárolni. Legtöbbször azért, mert aprópója is van az eseménynek, mint például a Fork to Fork Food Festival, amit egy iskola udvarán szerveztek és olyan hires londoni éttermek képviselték magukat a standokon, mint a Wahaca, Ottolenghi, The Ledbury vagy a Hoppers. A belépőkből befolyt összeget teljes egészében az Open Air Classroom projekt kapta, mely azon dolgozik, hogy az iskola szabadtéri területén olyan környezetet hozzanak létre, ami a természetet imitálja, arra buzdítva, hogy a gyerekeknek jóval több órát tartsanak a szabadban, ahol például megtanulhatják, hogyan kell zöldséget termelni, hogyan alkalmazkodjanak az időjárás vagy az évszakok változásaihoz.
Szezonális street food bulik
Minden magára adó városrész szervez a főutcáján téli és nyári fesztivált, amit úgy kell elképzelni, mint egy hagyományos falunapot, árusokkal, vurslival, szinpaddal, ahol a helyi együttesek lépnek fel, vagy a helyi iskolákból a gyerekek énekelnek, táncolnak. Ezeken a rendezvényeken mindig olyan finom illatok terjengenek, hogy fel sem merül bennünk, hogy ne ebédidő környékén érjünk oda. Szeretjük, hogy mindenki kiválasztja a kedvére valót. Az árak abszolút elfogadhatóak, szinte minden £5-£7 között mozog, ami általánosságban jellemző minden Street Food piacra. Időpontok miatt érdemes megnézni a Marylebone Summer Fayre és a Hampstead Summer Festival honlapját, de könnyen megtalálható a többi londoni városrész honlapja is.
Aki Londonban jár, a nyomtatott Time Out-ban, vagy annak honlapján biztosan megtalálja az aktuális, látogatásra érdemes, trendi helyeket.
A londoni street foodból hozunk egy kis ízelítőt a Kőleves Kertbe júliusban és augusztus elején.
2016. július 14-16-án, Ben Spaldinggal elkészítjük minden idők legfinomabb tépett kacsa wrap-jét, 2016. július 28-30-án Sebastian Holmes főz nekünk igazi thai street food-ot, és 2016. augusztus 4-6-án Adam Rawson mutatja meg, hogy milyen egy díjnyertes hamburger érlelt marhából.
Várunk mindenkit sok-sok szeretettel!
További információ és képek a szakácsokról a blogban >>>
Globalista Konyha street food fesztival
2016. július 14. – augusztus 6.
Kőleves kert
Budapest, 1075, Kazinczy u. 41.