Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ötcsillagos street food Londonból - hamarosan te is megkóstolhatod!

Érdemes azzal a kérdéssel indítani, hogy milyen a jó street food? Az biztos, hogy Londonban nem kell sokat keresgélni, mert az utóbbi években szinte minden héten nyílik egy új, kifejezetten street foodra szakosodott piac. Van olyan is, ahol ebédidőben egy utcai kereszteződésben, mind a négy sarkon van egy-egy árus. Déli 12:00 és 15:00 óra között vannak nyitva és 16:00 órára már olyan az utca, mintha ott sem lettek volna.

Sok helyen lehet, azt olvasni, hogy az utcai kaja Ázsiában kezdődött, ami, ha így van, már jó régen lehetett, mert ha tüzetesebben belenézünk már a római kori Londiniumban is nagy szükség volt az utcai árusokra, hiszen a lakosság nagy részének nem volt konyhája. Így gyakorlatilag az utcai árusok táplálták London szegényebb lakosságát.

Londonban manapság kicsi és nagy, sovány és kövér egyaránt megtalálhatja a neki tetsző steetfood standot. Olyan nagy a kínálat, hogy nem is könnyű választani.

Hétköznapi street food showk

Egy izgalmas kezdeményezéssel kezdem sort, mint a KERB. Azért különleges mert a szervezők közösségi tereken, mint például a King’s Cross mögötti Granary Square, heti két alkalommal igyekeznek összefogni a street food árusokat és közösségbe szervezni őket, hiszen együtt erősebbek, jobban képviselhetők és biztosan több embert vonzanak, mintha csak magukban állítanák fel standjaikat vagy gurulnának kisbuszaikkal a város különböző pontjaira. Nagy segítség az árusoknak, hogy akár egy-egy nagyobb szabadtéri rendezvényre vagy fesztiválra is kiközvetíti őket a KERB, ha éppen arra lenne igény.

Egy másik kedvenc helyünk a Camden Market, ahova kizárólag hétköznap járunk ebédelni, mert a tömeg miatt hétvégén szinte lehetetlen odaférni a standokhoz. A piac szerencsére a hét minden napján üzemel többnyire állandó árusokkal. Itt az etióptól a japánig, a braziltól a törökig, a lengyeltől az argentinig terjed a kínálat. Mindig izgalmas, mindig friss.

Hétvégi street food fesztiválok

Szeretjük a csak hétvégi formációkat is, melyekre esetenként előre kell jegyet vásárolni. Legtöbbször azért, mert aprópója is van az eseménynek, mint például a Fork to Fork Food Festival, amit egy iskola udvarán szerveztek és olyan hires londoni éttermek képviselték magukat a standokon, mint a Wahaca, Ottolenghi, The Ledbury vagy a Hoppers. A belépőkből befolyt összeget teljes egészében az Open Air Classroom projekt kapta, mely azon dolgozik, hogy az iskola szabadtéri területén olyan környezetet hozzanak létre, ami a természetet imitálja, arra buzdítva, hogy a gyerekeknek jóval több órát tartsanak a szabadban, ahol például megtanulhatják, hogyan kell zöldséget termelni, hogyan alkalmazkodjanak az időjárás vagy az évszakok változásaihoz.

Szezonális street food bulik

Minden magára adó városrész szervez a főutcáján téli és nyári fesztivált, amit úgy kell elképzelni, mint egy hagyományos falunapot, árusokkal, vurslival, szinpaddal, ahol a helyi együttesek lépnek fel, vagy a helyi iskolákból a gyerekek énekelnek, táncolnak. Ezeken a rendezvényeken mindig olyan finom illatok terjengenek, hogy fel sem merül bennünk, hogy ne ebédidő környékén érjünk oda. Szeretjük, hogy mindenki kiválasztja a kedvére valót. Az árak abszolút elfogadhatóak, szinte minden £5-£7 között mozog, ami általánosságban jellemző minden Street Food piacra. Időpontok miatt érdemes megnézni a Marylebone Summer Fayre és a Hampstead Summer Festival honlapját, de könnyen megtalálható a többi londoni városrész honlapja is.

Aki Londonban jár, a nyomtatott Time Out-ban, vagy annak honlapján biztosan megtalálja az aktuális, látogatásra érdemes, trendi helyeket.

A londoni street foodból hozunk egy kis ízelítőt a Kőleves Kertbe júliusban és augusztus elején.

2016. július 14-16-án, Ben Spaldinggal  elkészítjük minden idők legfinomabb tépett kacsa wrap-jét, 2016. július 28-30-án Sebastian Holmes  főz nekünk igazi thai street food-ot, és 2016. augusztus 4-6-án Adam Rawson  mutatja meg, hogy milyen egy díjnyertes hamburger érlelt marhából.

Várunk mindenkit sok-sok szeretettel!

További információ és képek a szakácsokról a blogban >>>

Globalista Konyha street food fesztival
2016. július 14. – augusztus 6.
Kőleves kert
Budapest, 1075, Kazinczy u. 41.

Ezek is érdekelhetnek

Friss