Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Stollwerck szelet

105 perc
bonyolult
átlagos
16 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A tésztához a száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet. Addig gyúrjuk, míg teljesen összeáll.
  2. A kész tésztát 5 egyforma részre osztjuk, majd enyhén lisztezett felületen 2 mm vastagságúra nyújtjuk mindegyik lapot. A kinyújtott tészta mérte kb. 20 x 30 cm legyen.
  3. A lapokat egyenként sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd külön-külön 175°C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 12-14 perc alatt kisütjük. A kisült lapokat lecsúsztatjuk a tepsiről, és hagyjuk teljesen kihűlni. Nem kell megijedni, ha elsőre nagyon keménynek és száraznak tűnnek a lapok, ez így tökéletes.
  4. A krémhez a lisztet és a keményítőt elkeverjük a kristálycukorral és a vaníliacukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és felöntjük kevés hideg tejjel. Csomómentesre keverjük, a maradék tejet pedig feltesszük forrni.
  5. Amikor forró, egy keveset öntünk a tojásos-lisztes keverékhez, majd visszaöntjük az egészet a forró tejbe, és sűrű krémmé főzzük.
  6. Amikor a krém pudingsűrűségűvé válik, levesszük a tűzről és frissen tartó fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Nagyon fontos, hogy amikor újra dolgozunk vele, a krém közepe is hideg legyen, különben kicsapódik belőle a vaj.
  7. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd amikor kifehéredett hozzáadjuk a főzött krémet és a rumot, és jól összekeverjük.
  8. A kész krémet 4 részre osztjuk, és lerétegezzük vele a lapokat. Minden rétegnél alaposan nyomjuk rá a tésztát az előző krémes rétegre. Így nem lesz közöttük levegő és könnyen lehet majd szeletelni. Érdemes a lapokat a rétegezés előtt megkenni egy kevés langyos tejjel, így puha és szépen szeletelhető lesz a desszertünk.
  9. Az összeállított süteményt célszerű egy éjszakára a hűtőbe rakni. Tálaláskor négyszög alakúra vágjuk, majd fogunk egy papírlapot, letakarjuk a szeletek egyik oldalált és így hintjük meg porcukorral a tetejüket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss