Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sticky toffee puding

MME MME
5/5
45 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tej

Elkészítés

  1. A tésztához a datolyát 5 percig főzük annyi vízben, amennyi pont ellepi. 5 perc után azonnal hideg vízbe rakjuk a datolyákat, így könnyen le tudjuk szedni a héjukat és ki tudjuk magozni.
  2. A megpucolt datolyákat a szódabikarbónával és a 3 deci forró vízzel ismét feltesszük főni, 2 perc forrás után lehúzzuk a tűzről, pürésítjük (a forralásnál vigyázni kell, kevergetni, mert felhabzik).
  3. Közben begyújtjuk a sütőt 180 fokra, és kivajazunk egy 18-20 cm-es kerek tortaformát.
  4. 6 dkg vajat habosítsuk fel a porcukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, végül a datolyapürét. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a fűszerekkel, majd óvatosan adagoljuk a folyékony fázishoz. Már ne habosítsuk a keveréket, csak keverjük össze. A kapott tészta hasonló állagú lesz, mint a piskótatészta.
  5. Töltsük a tésztát a kivajazott formába, majd tegyük a már meleg sütőbe. 30-40 percig, illetve tűpróbáig süssük.
  6. Amíg a tészta sül, addig elkészíthetjük a szószt: megolvasztjuk a 25 dkg vajat, hozzáadjuk a barnacukrot és a vaníliát. Addig főzzük együtt, amíg a cukor elolvad, illetve a vajból a víz elpárolog. Hozzáadjuk a 2 dl tejszínt, illetve a 2 evőkanál rumot (elhagyható). A tejszínnel már nem forraljuk fel, csak összemelegítjük.
  7. Amikor a tészta már megsült, egy kis szószt locsolunk rá, és egy pillanatra visszatoljuk a sütőbe.
  8. Tálaláskor egy szelet tészta, gazdagon meglocsolva szósszal. Aki szereti, gazdagíthatja tejszínnel és vaníliafagyival.

Ezek is érdekelhetnek

Friss