Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spinning személyre szabva

Behunyod a szemed, hallod a zene ritmusát, és hagyod, hogy a lábad magától mozduljon. Aztán növeled az ellenállást, és fogadat összeszorítva nekilódulsz, fel, a képzeletbeli hegyre. Csak te vagy, a bringa és a zene.

A csoportos kerékpáros edzés egyre több rajongót szerez magának. A spinninghez különleges kerékpárokra van szükség, amelyeket az edzés előtt mindenki a saját igényeinek és méreteinek megfelelően állíthat be.

Jó néhány évnyi aerobikozás után tévedtem be először egy fitnessbike-órára. Akkoriban Magyarországon még nem sokan tudták, mi fán terem a csoportos, zenés kerékpározás (spinning). Minden újra nyitott vagyok, úgy gondoltam, ezt is kipróbálom. Az első óra maradandó élmény volt. Ma már egyike vagyok a sportág rajongóinak. De mi is a lényege ennek a mozgásformának, amelyet egyes termekben spinningnek, másutt fitness bike-nak neveznek? Gyökerei az Egyesült Államokból erednek. Johnny G. triatlonversenyző dolgozta ki az új módszert. Célja az volt, hogy egyesítse a kerékpáros edzés és az aerobik előnyeit. A csoportos tekerésben óriási szerep jut a zenének: üteme meghatározza a mozgás ritmusát.

A különleges kerékpárokon egy gomb segítségével lehet állítani a pedálok hajtásának nehézségét. Ha kevés az ellenállás, az a síkon való kerekezésnek felel meg, ha pedig sok, akkor meredek hegyen érezhetjük magunkat. A két véglet között rengeteg fokozat lehetséges, ráadásul az sem mindegy, hogy ülve vagy állva, gyors vagy lassabb ritmusban tekerünk. Ez is mutatja, hogy egy-egy óra valójában milyen változatos. A spinning nagy előnye, hogy mindenki saját erőnlétének megfelelően állíthatja be a tekerés nehézségét. Hiszen ami az egyiknek kőkemény hegymenet, az a másiknak laza emelkedő. Az edző sosem azt mondja: „Csavarj hármat az ellenállást szabályozó gombon!” Mindenkinek önállóan kell rájönnie, mennyit bír, és hogyan tudja kihozni magából a legjobb teljesítményt.

Nincsenek kezdő és haladó foglalkozások, hiszen a résztvevők saját kondíciójuknak megfelelően végezhetik a különböző feladatokat. Így együtt tekerhet az amatőr és a téli felkészülését végző profi kerékpáros. Ha valaki nem fárad el az edzés végére, az ne az oktatót, hanem saját magát okolja. És legközelebb nyugodtan tekerjen rá jóval több ellenállást.

Egressy István spinningoktató: Öt éve foglalkozom spinninggel, nagyjából azóta, hogy ez a mozgásforma megjelent Magyarországon. Mivel világéletemben bringáztam, nem csoda, hogy azonnal megtetszett a dolog. Külföldön végeztem az oktatói minősítéshez szükséges képzéseket. Szerintem az a legjobb ebben a sportban, hogy bárki elkezdheti, kortól és kondíciótól függetlenül. Remekül fejleszti az állóképességet, és nagyon jó zsírégető, fogyasztó hatása van. Lehetőséget ad arra, hogy az ember csapatban, mégis önállóan dolgozzon, hiszen nem kötelező követni az oktató utasításait. Mindenki maga választja meg a nehézségi fokot. Ugyanezt egy aerobikórán nem lehet megtenni. Mivel a spinninghez nem szükséges semmilyen előképzettség, a kezdőknek sem kell tartaniuk a kudarctól. Talán ennek is köszönhető, hogy akik kipróbálják, azoknak a hetven százaléka később visszatérő vendég lesz nálunk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss