Elkészítés: A mártáshoz a hagymát egészen finomra aprítottam, a meghámozott sárgarépát ½ cm-esre kockáztam. A paradicsomkonzervet egy villa segítségével összenyomkodtam. A hagymát az olívaolajon üvegesre pirítottam, hozzáadtam a sárgarépát, majd a paradicsomot. Fűszereztem, 6-8 perc alatt besűrítettem.
A roládhoz a spenótleveleket alaposan megmostam, száraikat eltávolítottam. Nagyméretű szűrőbe helyeztem, 1 l forró vízzel leforráztam, alaposan kinyomkodtam, felaprítottam.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem, a sárgáját kis tálba ütöttem.
Egy kisebb méretű lábosban felolvasztottam a vajat, hozzáadtam a lisztet, majd folyamatos keverés mellett felöntöttem a tejjel. Sűrű besamelmártást készítettem, amelyet sóval, borssal és szerecsendióval fűszereztem. A tűzről lehúzva egyesével belekevertem a tojások sárgáját, majd az előkészített spenótleveleket, végül könnyedén beleforgattam a kemény tojásfehérjehabot.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítottam, a tésztát elsimítottam rajta. 15 perc alatt megsütöttem. A tészta kevéssé emelkedik fel, akkor készült el, ha a felszíne egyenletesen halványszínűre sül, de még rugalmas – kiszárítani nem szabad!
Egy deszkára újabb sütőpapírt borítottam, erre borítottam a tepsi tartalmát. Az így felülre került sütőpapírt eltávolítottam. A rolád szélein 2 cm-t szabadon hagyva a paradicsomos ragut elsimítottam a felületén, a sütőpapír segítségével – a piskótaroládhoz hasonlóan - feltekertem. 10 perc pihentetés után ferdén felszeleteltem úgy, hogy mindegyik talpra állítható legyen.
Langyosan, hidegen egyaránt kitűnő. Vegyes salátával tálalva bőséges előétel vagy könnyű vacsora.