Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spenótrolád paradicsomos raguval

Vannak olyan alkalmak, amikor különösen jólesik valami látványos és finom fogást kínálni. Legyen az meghitt vacsora vagy családi ünnep, vacsora-, illetve ebédvendégség – egy könnyen elkészíthető, különleges fogás, ami első pillanatra leveszi a lábáról a társaságot csak sikertörténet lehet!

A friss spenótból annyiféle előétel, leves és főfogás készülhet, hogy akár egész szakácskönyvre való receptcsokrot lehetne belőlük összeállítani. Már sokan túljutottak a zöld leveles zöldségféléhez kapcsolódó rossz emlékeken, de sosem árt újra meg újra izgalmas összetevőkkel kombinálni, és eloszlatni mindenkiben a kétségeket, ha még volnának, hogy a spenót nagyszerű és ínycsiklandó ételek alapja. Nem tagadom, a sokféle alapanyag közül az egyik örök favorit a konyhában. Tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal és villámgyorsan előkészíthető. Ez már csak azért is fontos szempont, mert munkanapokon könnyen kerül időzavarba az ember, de ilyenkor is jó izgalmas és ízletes ételeket készíteni – gyorsan.

Tavasszal és ősszel, ha bőséges a kínálat friss spenótból, valahogy mindig úgy érzem, bárki betoppanhat, rövid idő alatt tudok olyan spenótos ínyencséget tálalni, ami nem okoz csalódást. Gyakran készítek belőle krémlevest, lepényeket, pestót, palacsintát, felfújtat, ezúttal pedig olyan roládot kísérleteztem ki, amely akár évszaktól függetlenül bármikor szezonálissá varázsolható.

Igazi vendégváró falat a színes és fűszerektől illatozó talpára állított rolád. Alig több mint 30 perc alatt készen van, ráadásul a hozzávalók könnyen és költséghatékonyan beszerezhetők – ez természetesen a végeredményen cseppet sem látszik, és még a gyerekek, súlyos spenót-elutasítók is rávehetők, hogy megkóstolják. Ha pedig ezt sikerült elérni, már csak az a kérdés merül fel, mikor kerül újra az asztalra?

Ügyességet csupán a rolád megfelelő méretű deszkára vagy konyhai felületre borítása igényel, de ettől sem kell tartani: egyetlen határozott mozdulattal meg kell fordítani a tepsit, persze mindig legyen hely, ahol a rugalmas tészta landolhat. A többi művelet elronthatatlan – az eredmény pedig magáért beszél.

Spenótrolád sárgarépa-paradicsomraguval töltve

Hozzávalók:
A roládhoz:
25 dkg friss leveles spenót
3 db közepes méretű egész tojás szétválasztva
5 dkg rétesliszt
5 dkg vaj
2½ dl tej
1 mokkáskanál só
frissen őrölt bors, szerecsendió – ízlés szerint

A sárgarépa-paradicsomraguhoz:
1 doboz hámozott konzervparadicsom (400 gr-os kiszerelés)
1 db közepes méretű sárgarépa (kb. 15 dkg)
1 kis fej főzőhagyma vagy vöröshagyma
1 teáskanál szárított oregánó
1 mokkáskanál szárított rozmaring
1 teáskanál olívaolaj
só, bors – ízlés szerint
 
Elkészítés: A mártáshoz a hagymát egészen finomra aprítottam, a meghámozott sárgarépát ½ cm-esre kockáztam. A paradicsomkonzervet egy villa segítségével összenyomkodtam. A hagymát az olívaolajon üvegesre pirítottam, hozzáadtam a sárgarépát, majd a paradicsomot. Fűszereztem, 6-8 perc alatt besűrítettem.
A roládhoz a spenótleveleket alaposan megmostam, száraikat eltávolítottam. Nagyméretű szűrőbe helyeztem, 1 l forró vízzel leforráztam, alaposan kinyomkodtam, nagyjából 1 cm-es darabokra vágtam.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem, a sárgáját kis tálba ütöttem.
Egy kisebb méretű lábosban felolvasztottam a vajat, hozzáadtam a lisztet, majd folyamatos keverés mellett felöntöttem a tejjel. Sűrű besamelmártást készítettem, amelyet sóval, borssal és szerecsendióval fűszereztem. A tűzről lehúzva egyesével belekevertem a tojások sárgáját, majd az előkészített spenótleveleket, végül könnyedén beleforgattam a kemény tojásfehérjehabot.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítottam, a tészta hozzávalóit elsimítottam rajta. 15 perc alatt megsütöttem. A tészta kevéssé emelkedik fel, akkor készült el, ha a felszíne egyenletesen halványszínűre sül, de még rugalmas – kiszárítani nem szabad!
Egy méretes deszkára újabb sütőpapírt borítottam, egy ügyes mozdulattal erre borítottam ki a tepsi a tartalmát. Az így felülre került sütőpapírt eltávolítottam. A rolád szélein 2 cm-t szabadon hagyva a paradicsomos ragut elsimítottam a felületén, a sütőpapír segítségével – a piskótaroládhoz hasonlóan - feltekertem. 10 perc pihentetés után ferdén felszeleteltem úgy, hogy mindegyik talpra állítható legyen.

Langyosan, hidegen egyaránt kitűnő. Vegyes leveles salátával tálalva bőséges előétel vagy könnyű vacsora.

Ezek is érdekelhetnek