hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spenótos túróval töltött tök fokhagymaszósszal

45 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • kb. 1 kg-os főzőtök vagy 2 közepes cukkini
  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 20 dkg leforrázott spenótlevél
  • 10 dkg reszelt sajt
  • bors
  • zsemlemorzsa vagy zabpehely, esetleg gríz
  • A szószhoz:
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4 dl húsleves
  • 4 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • fehérbors
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 dl tejszín

Elkészítés

Elkészítés: A tököt hosszában kettévágjuk, kibelezzük, ha zsenge a héja, nem kell meghámozni. Egy nagy lábasban sós vizet forralunk, és a fél tököket pár percig előfőzzük, de csak annyira, hogy ne lágyuljon meg túlzottan (mert akkor elterül, és nem lehet megtölteni).

A leforrázott spenótot felvagdaljuk, a túróval és a többi hozzávalóval összedolgozzuk, és adunk hozzá annyi zsemlemorzsát (vagy zabpelyhet, grízt), hogy ne legyen folyós a töltelék állaga.

A tököket kivajazott tepsibe fektetjük és megtöltjük. A tetejére reszeljünk még sajtot. Forró sütőben kb. fél órát sütjük.

A szószhoz a vajat megolvasztjuk, megfuttatjuk rajta az átpréselt fokhagymát, majd rászórjuk a lisztet, pirítjuk egy kicsit, felöntjük a levessel, és sűrűsödésig főzzük, a végén adjuk hozzá a fűszereket és a tejszínt.

Ezek is érdekelhetnek