Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spenótos-ricottás batyu

120 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 12-14 darabhoz:
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg sertészsír
  • 1 dl tej
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg ricotta
  • 20 dkg spenót
  • 10 dkg sajt
  • őrölt fehérbors
  • Valamint:
  • 1 db tojás a lekenéshez

Elkészítés

Elkészítés: A kétféle lisztet összekeverjük egy nagy csipet sóval, majd a vajjal és a zsírral összemorzsoljuk. Amikor már jó morzsalékos, hozzáöntjük a tejet, és pár perc alatt összegyúrjuk. Ezután kb. 1 órá a hűtőben pihentetjük.

A spenótot alaposan megmossuk, majd forrásba lévő vízbe tesszük, és 2-3 percig főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni, majd kinyomkodjuk belőle a maradék vizet.

A ricottát összekeverjük a reszelt sajttal (egy keveset félreteszünk a batyuk tetejére), ízlés szerinti mennyiségű sóval és őrölt borssal, majd hozzákeverjük a kinyomkodott spenótot is.

A hűtőből kivesszük a tésztát, majd lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Kb. 10 x 10 cm-es négyzetekre felvágjuk, a tésztakockák közepére kanalazzuk a tölteléket, majd a széleket felvert egész tojással lekenjük. A tészták négy sarkát összefogjuk, majd jól összenyomkodjuk, hogy sütés közben a töltelék ne tudjon kifolyni.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a batyukat, a maradék tojással lekenjük, és reszelt sajttal megszórjuk.

Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük (én légkeverésnél 150 fokon 25 percig sütöttem). A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk.

Tálaláskor ízlés szerint salátát kínálhatunk hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Friss