Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spenótos karajtekercs

MME MME
90 perc
rafinált
átlagos
8 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst megmossuk, szárazra törölgetjük. Hosszú pengéjű késsel (ügyelve arra, hogy ne vágjuk át egészen) mintegy harmadolva, először bevágjuk jobbról, majd balról. A „harmonikát" lapra kihajtjuk, kissé kiverjük, és 1/2 órára besózzuk.
  2. Közben a sárgarépákat, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, lerázzuk róla a vizet. A sajtot lereszeljük.
  3. Az egészben hagyott sárgarépákat enyhén sós vízben puhára főzzük, majd konyharuhára fektetjük. A vaj felét felforrósítjuk, rádobjuk a spenótot, 4-5 percig pároljuk, majd elfőzzük a levét, és hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a tojássárgáját, az áttört fokhagymát, a sajt felét, ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk.
  4. A maradék 3 dkg vajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát. A tojásokat a joghurttal, 1-1 csipet szerecsendióval és sóval felverjük, a hagymára öntjük, és lágy-rezgős rántottát sütünk belőle. Azonnal a húslapra simítjuk, elkenjük rajta a spenótkrémet, meghintjük a maradék reszelt sajttal, majd hosszanti irányban belenyomkodjuk a sárgarépákat és az uborkákat. Szorosan feltekerjük, a két végét hústűvel betűzzük, végül sonkaszerűen megkötözzük.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat). Mélyebb tepsiben, a tűzhelylapon felforrósítjuk az olajat, minden oldalán megkapatjuk benne a tekercset, majd aláöntjük a bort, lefedjük, és a sütőben 40-45 percig, puhára pároljuk. Levesszük róla a „takarót”, és saját levével locsolgatva további 20-25 percig, szép pirosra sütjük.
  6. Kivesszük a sütőből a húst, 15 percig alufólia alatt pihentetjük, majd lehántjuk róla a zsineget, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, leszűrjük, külön tálkába szedjük. Köretként párolt brokkolit, sárgarépát, burgonyapürét vagy currys rizst adhatunk hozzá. Ha hidegen kínáljuk, vékonyabb szeletekre vágjuk, és snidlinges-zelleres burgonya- vagy vegyes salátával körítjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss