Elkészítés: Magára ölt a szívecskés kiskötényt, és mély levegőt véve előkészít: apróra csipked a kifliket, külön-külön tálba a 6+1-et, elosztva reájuk zúdít az összes tejet, belenyomkod, félretesz.
Begémberedett ujjacskákat megtornáztat, a kényelmes, 3 l-es piros lábasba bele az 5 dkg margarin, felolvaszt, bele a liszt, finoman megpirít, félretesz.
Ha megáztak a szétrongyolt kiflik, tiszta kis kezével óvatost kinyomkod, külön-külön félretesz. Felforrósít a rántást, bele a medvehagyma, kevergetve párol kb 5 percig. Apránként, szorgosan keverve bele a tej (kifli nélkül), csomómentesre, ha kérhetném - és ha sikerül. Beletör a fokhagymusokat, megszór 1 csapott teáskanál borssal.
Levetkőztet a spenótokat, bele a lábasba, tetejére 1 evőkanál só (elősegíti az olvadást), lángelosztón, takaréklángon, fedő alatt, időnként kevergetve felengedtet.
Míg olvadoznak, apróra vág a zöldségzöldet, és picur lábaskában gyorsan megfuttat az 1 dkg margarinon, félretesz.
Lehéjaz a tojásokat, a sárgákat villával összetör és bele a 6 kiflis tálba, alaposan összekever. A fehérjéket ügyesen forgatva hosszában és keresztben is elapróztat a tojásszeletelő apparáttal, megy a sárga után. Bele a félretett zöldségzöldje, az aprózott szalámi, só, bors, bőven a majoranna, összekever, félre, ismerkedjenek az ízek.
Az egyneművé vált főzelékbe bele az 1 kiflis sűrítés, felforral és ámulva tekint a kipöfögött plöttyök pályaívére. Takarék, kóstol, utánízesít, kész (na végre!).
Némi takarítást követően elő a sokkiflis egyveleg, átkever, ha nagyon száraz (külön darabokban hajlamos klikkeskedni), 1-1,5 evőkanál tejföllel lágyíthat (óvatosan, mert a végeredmény is lágyabb lesz), meóz, utánízesít. Akkor jó, ha csak egy cseppet érez sótlannak, mert a szalámi majd orvul kiengedi a sótartalmát. Bátran, ízlés szerint beleenged némi pistikét, átkever.
Téglalap alakú, fedeles jénai sütőedényt (nekem 27x15-ös) kimargarinoz, kizsemlemorzsáz, bele a massza, elegyenget, a tetejét bevon tejföllel. Rá a tetőt, be a sütőbe, begyújt, kb. 190-200 fokon megsütöget. Akkor jó, ha az oldala szép barnapirosra sült, és el óhajt válni az edény falától, a tetején a tejföl márványmintát öltött, és kissé megszínesítette a szalámi zsírja. Aljára vigyázni, ne égjen meg.
Ha kész, gázt le, a tál tetejét leemel (de nem égeti meg az ujjacskáját, mint pl. én), a sütő ajtaját kissé kinyit, néhány perc pihi neki, frissen- lágyan nagy szedőkanállal, kihűlve szeletelhető is. Lehet teríteni.