Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy filléres szuperzöldség, amit akár az erkélyen is termeszthetsz

A spenótot nem véletlenül nevezik szuperzöldségnek, hiszen vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében rendkívül gazdag. A világ egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb zöldségféléje.

A főzelék mellett számos étel készíthető belőle: nyersen zöld saláták, turmixok alapanyaga, kiváló szószok, töltelékek, tésztaételek születhetnek belőle, de gazdagíthatjuk vele a fasírtot, illetve a különféle önteteket is.

Azt mindannyian tudjuk, hogy a spenót vasban rendkívül gazdag, ám emellett nagy mennyiségű mangánt, cinket, rezet, káliumot és kalciumot is tartalmaz. Továbbá A-, C- és K-vitaminból is jelentősebb mennyiség található benne, valamint B2-, B6- és E-vitamin tartalma sem elhanyagolható.

Kis helyen is elfér

Amennyiben úgy döntesz, hogy te is szeretnél otthon spenótot termeszteni, de nincs kiskerted, akkor az erkély is tökéletesen megfelel erre a célra.

  • Első lépésként válassz egy mélyebb edényt, mert fontos, hogy a spenót gyökereinek elegendő helyük legyen.
  • Töltsd meg az edényt jó minőségű, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű földkeverékkel.
  • A spenótmagokat szórd el egyenletesen a föld felszínén, majd takard be 1-2 cm-es mélységben.
  • Ültetés után óvatosan öntözd meg a magokat, hogy a talaj nedves legyen, de ne álljon vízben.
  • A spenót olyan helyen érzi a legjobban magát, ahol naponta több órán át közvetlen napfény éri.

Újra és újra kihajt

Ügyeljünk arra, hogy a növények ne száradjanak ki, különösen a csírázás és a növekedés korai szakaszában. Vetés után 6-8 hét múlva már szedheted is a friss leveleket, amely után a növény újra és újra ki fog hajtani. Azonban azt fontos tudni, hogy közvetlenül virágzás előtt a levelek íze már keserű lehet – írja a Hello Vidék.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss