Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spárgát spárgával

Jön a május. Ilyenkor a német városokban gombamódra (nálunk is hívtak gombának ilyen elárúsítóhelyeket) szaporodnak a kis fabódék, ahol csak spárgát árulnak (meg az ugyanakkor szezonális epret), esetleg kész hollandi mártást és spárgahámozó kést.

Májusban egyszerűen kötelező spárgát enni. Legegyszerűbb formája  kicsit sós-édes-citromos vízben megfőzve, hozzá az elmaradhatatlan hollandi mártás. Egy rendes német háztartásban persze van speciális spárgafőző edény, ebben áll a normális méretű spárga úgy, hogy csak torkáig ér a víz, a feje kívül van, azt nem kell főzni, elég a gőz neki.

Sajnos, előbb meg kell hámozni, legalább is a fehéret. Egyes áruházak előtt frissen hámozva árulják, meg lehet csodálni a specialista asszonyokat, jár a kezük, mint a motolla. A zöldet általában nem kell hámozni, íze viszont nem annyira intenzív, mint a fehéré.

Csinálunk egy hollandi mártást, és már ehetjük is a spárgánkat. 2 tojássárgáját vízfürdőn habosra verünk, hozzáadunk 2 evőkanál hideg vizet vagy - sokkal jobb - száraz fehérbort. Ezután lassan hozzákeverünk  10 deka olvasztott vajat (vajat, nem margarint!). Ízesítjük citromlével, fehérborssal (ínyencek cayenne-i borssal), és kész.

Persze ez a legegyszerűbb formája a spárgaevésnek, amikor spárgát spárgával eszünk. A német receptek egyébként ilyen esetre 4 személyre 2-3 kiló (nem tévedés) spárgát ajánlanak. Eszik még főtt krumplival is. De ezen túl számtalan hús- és halétel mellé, mint fenséges körítést használják a spárgát, rántott hús, fogasfilé, sült lazac stb. mellett állhat a tányéron.

Egy kedvelt recept: 2-3 szál spárgát 1 szelet sonkába tekerünk. Egymás mellé rakjuk a tekercseket egy tűzálló tálba, ráteszünk kis vajat, fűszerezzük, és jól megszórjuk sajttal. 15 perc múlva ehetjük.

Még egy ötlet: főtt tészta (penne, orsó, stb.) spárgával, tonhal konzervvel, sok petrezselyemmel.

És akkor még nem beszéltünk a levesekről!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss