A fás végek eltávolítása után meghámozott spárgát forrásban levő sós vízben előfőzzük 3 percig, majd hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. Rövid hűtés után a spárgacsúcsokat levágjuk és hosszában félbehasítjuk, a sípokat pedig apróra kockázzuk.
A puha vajat habosra keverjük a tojásokkal, majd beledolgozzuk a tejfölt. A felkockázott bacont serpenyőben lassan kiolvasztjuk.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Közben a kétféle lisztet elvegyítjük a sütőporral, 1 tk sóval és 10 dkg reszelt parmezánnal. Kis adagokban a tojásos masszába forgatjuk, és belekeverjük a felkockázott spárgát, valamint a bacont.
Papírkapszlikkal kibéleljük egy 12 darabos muffintepsi mélyedéseit, és belekanalazzuk a masszát. A spárgacsúcsokkal díszítjük, meghintjük parmezánnal, és az előmelegített sütő középső részében sütjük kb. 30 percig. A kész muffinokat kiszedjük és hűlni hagyjuk. Közben a tepsi kb. 8 mélyedését ismét kibéleljük. Az első adaghoz hasonlóan elosztjuk bennük a maradék masszát, spárgacsúcsot és parmezánt, majd ugyanúgy megsütjük. Langyosan kínáljuk.