Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spárgára vetett lazac cukkiniladikkal

60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 szelet lazacfilé (= kb. 250 g)
  • A páchoz:
  • friss petrezselyemzöld
  • friss fokhagyma
  • fél citrom leve
  • tengeri só
  • feketebors
  • A sütéshez:
  • vaj
  • magkeverék
  • A körethez:
  • 25 dkg zöld spárga
  • 1 darab kisebb, formás cukkini
  • 8-10 darab apró újburgonya
  • A mártáshoz:
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 4 dkg natúr sajtkrém
  • 1 csokor friss metélőhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • fél citrom héja és leve
  • fehérbors
  • szerecsendió
  • A tálaláshoz, díszítéshez:
  • friss citromhéj
  • koktélparadicsom
  • brokkolicsíra

Elkészítés

Elkészítés: Az előkészületeket kezdjük a lazac pácolásával! Dörzsöljük be a hal minden oldalát tengeri sóval, feketeborssal, friss petrezselyemzölddel és fokhagymával (utóbbi kettőt apróra vágva, és hagyjuk is a lazacon), majd csepegtessük rá a fél citrom levét. Hagyjuk így vagy vékony olajrétegben pár órán át (max. 1 napig) a hűtőben.

Az újburgonyát főzzük meg, de ne teljesen puhára (villapróba), majd - ha szükséges, hámozzuk, és - petrezselymes vajban forgassuk őket készre.

Amíg fő a burgonya, elkészíthetjük a mártást és a köretet. A mártás hozzávalóit összekeverjük, összemelegítjük, félretesszük. A spárgákat miután megfosztottuk fás végüktől, enyhén sós és citromos vízben puhára pároljuk, ügyelve arra, hogy ne főjenek szét (max. 6-8 perc)! A főzővízből kivéve egyből helyezzük hideg vízzel teli tálba őket, a főzővízbe pedig helyezzük bele a hosszában félbevágott cukkinit, és főzzük puhára. A spárgákat a hideg vízből rövid időn belül helyezzük konyharuhára vagy papírtörlőre tálalásig. A készre főtt cukkinifelek belsejét kaparjuk ki annyira, hogy létrejöjjenek a kis ladikok a burgonyák számára.

Végül serpenyőben, petrezselymes vajban, minden oldalát érintve, magokkal megszórva süssük készre a lazacot.

Tálalás: a tányér egyik felére fektessük a spárgákat, másik felét szórjuk meg reszelt citromhéjjal. A spárgára helyezzük a kész lazacot, a cukkiniladikba ültetett burgonyákat pedig a citromhéjra. A tengerpartot idéző látványt és a könnyű, nyári ízvilágot feldobhatjuk még koktélparadicsommal és brokkolicsírával, nem utolsó sorban a mártással, amely akár melegen, akár langyosan kellemesre mossa a *partot*! :)

Ezek is érdekelhetnek

Friss