Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mi legyen a spárgából? Göngyöljük baconbe vagy öntsük le mártással

A tavaszi zöldségdömping egyik legizgalmasabb alakja a spárga. Vonzó sípjaival mégis kevesen barátkoznak, s ez nem csak az általában magas árának köszönhető, hanem annak is, hogy nem mindenki tudja pontosan, hogy hogyan is kell a spárgát megpucolni és elkészíteni.
Hogyan pucoljuk?

A fehér- illetve a zöld spárgát eltérő módon pucoljuk. Pontosabban az első lépés mindkettőnél ugyanaz, de amíg a zöld sárgával való feladataink itt véget is érnek, addig a fehér spárga igényel még némi munkát. Az első feladat a fás végek levágása. A spárga végéből – legyen bármilyen friss – egy darabon le kell vágni. A darab hosszának meghatározására több technika is létezik.

Spárgás receptek >>> 

Egyesek szerint minden szál spárgát meg kell hajlítani, s ahol magától törik, onnan jó a zöldség. Ez azonban csak részben igaz, a zöldség főleg középtájt fogja megadni magát, ami azt jelenti, hogy jóval több spárga kerül a szemétbe, mint kellene. A legjobb módszer, ha a spárga végét késsel bevágjuk, finoman beleengedve a pengét, s figyeljük, hogy akad-e, halljuk-e a fás részre jellemző hangokat. Egészen addig szeleteljük a spárgánk szárát, amíg a kés akadálytalanul nem fut benne. Ezután a zöld spárgákat kis vízben átmossuk (a fejükben sokszor megszorul a föld), fehér spárgát pedig – a feje kivételével – zöldségpucolóval meghámozzuk.

Hogyan főzzük a spárgát?

A spárgát lehetőség szerint csak addig főzzük, amíg szükséges. Inkább blansírozzuk, nem hagyjuk órákig a főzővízben.

Spárga reggel

A spárgát akár reggelire is fogyaszthatjuk. Az olaszok a spárgasípokat a fritattájukba sütik bele, de a finoman előfőzött spárgát tehetjük az omlettünkbe, rántottába, vagy kipróbálhatjuk lágy tojásba mártogatva is.

Spárga ebédre

A spárgából leggyakrabban levest főzünk. A spárgaleves könnyen és gyorsan elkészíthető étel. Az alaposan megpucolt spárgát egy kis cukorral és sóval ízesített vízben megfőzzük, majd tejszínnel vagy tejföllel sűrítjük a levest, s friss petrezselyemmel meghintjük. Természetesen ennél gazdagabb változatban is elkészíthetjük, de az ízes, zsenge spárga számára ez a kevés kiegészítés is pont elegendő. A spárgaleves alapját képezheti csontleves is, adhatunk a leveshez nokedlit, variálhatjuk a fűszerezését, illetve krémlevesként is felszolgálhatjuk. A krémleveshez érdemes a spárgafejeket külön tenni, s tálaláskor a már krémesített leveshez adni.

A párolt spárga önmagában kitűnő köret, de lengyelesen vagy kevés hollandi mártással leöntve is tányérra tehetjük. Nagyon finom és mutatós a sonkába vagy baconbe göngyölt spárga, amit percek alatt elkészíthetünk egy megfelelő méretű serpenyőben. A spárgát kínálhatjuk rakott fogásként, vagy csak egyszerűen csőben sütve, besamel- és reszelt sajt rétegek alatt. Ebben az esetben sem árt a spárgának, ha sonkával vagy baconnel van kötegelve.

A spárgasípokkal gazdagíthatunk különféle tavaszi zöld köreteket, illetve készíthetünk spárgás rizottót is. A krémes, gazdag olasz rizses ételben tökéletes helye van a spárgának. Ennél az ételnél is ügyeljünk rá, hogy a spárgát a megfelelő időben adjuk az ételhez, ne főzzük túl.

Ezek is érdekelhetnek