Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spárga még, még és még!

Amikor szezonja van, nem lehet belőle eleget és elégszer enni. Készüljünk a spárgaszezonra!

Mi készülhet spárgából? Például leves.

Az egyszerű spárgalevesnél semmi probléma. Megfőzzük, világos rántás hozzá, fűszerek, petrezselyem, kis tejföl és már kész is.

Spárgakrémleves

Különösebb nehézség itt sincs, csak nagyon sok lehetőségünk van tovább ízesíteni,  a spárgán kívül egyebeket is beletéve. Jól megfőzzük ízesített vízben (só, kis cukor, pici citrom) a feldarabolt spárgákat. A fejüket előbb levágjuk és félretesszük, ezeket nem - vagy csak alig - kell főzni a tálalás előtt, és majd csak a kész levesbe kerülnek. Van, aki az alsó harmadát jól megfőzi, a középsőt előbb vajon párolja, majd felönti az előző főzőlevével, és tovább főzi puhulásig.  Amikor megfőtt, hozzáadunk tejszínt, majd be az egészet a mixerbe, utána pedig érdemes leszűrni, ne maradjanak benne szálak. Ezek bármilyen gondos hámozás után is maradhatnak a spárgán, és esztétikailag rontják az élvezetet.  A kész levest még egy pillanatra átmelegítjük, most jöhetnek bele a fejek, és már lehet is tálalni.

A tányérba aztán még tehetünk egy és mást, mint egyszerű, kockára vágott, vajon vagy olívaolajon pirított kenyérkockákat, de a kenyérkockákra még kis füstölt lazacot is tehetünk. Vagy jöhet bele egy kis reszelt parmezán, esetleg mini csíkokra vágott füstölt sonka is.  Bátran kísérletezhetünk, lehetetlen elrontani.

Spárga csőben sütve

A spárgát megfőzzük, és egy hosszúkás vagy ovális tűzálló tálba tesszük.  2 tojást és 2 dl tejszínt villával jól összekeverünk, és a spárgára öntjük. Vajon zsemlemorzsát pirítunk, ezt is a tetejére  helyezzük, és még megszórjuk reszelt sajttal, fűszerezzük borssal, petrezselyemmel. Kb.  20 percig sütjük, és már ehetjük. Lehet mellé adni, mint minden friss spárgából készült főételhez kortársát, a főtt, vajas-petrezselymes  újburgonyát.  Meg egy pohárka fűszeres, hűtött fehérbort.

Ezek is érdekelhetnek

Friss