A csokiszószhoz összetörjük a csokoládét, és a növényi tejjel, a cukorral, valamint a vaníliával együtt a kis lábasba tesszük, majd takaréklángon melegítve simára keverjük. Ha elkészült, egy szószos tálba öntjük, és félretesszük.
A bevonthoz 11,5 dkg cukrot és a fahéjat egy nagyobb tányérra szórjuk, összekeverjük.
A vegán churros elkészítéséhez a vizet, a cukrot, az olajat, a sót és a vaníliakivonatot egy középméretű lábasba tesszük, és magasra állítjuk a hőfokot. Felforraljuk, és addig kevergetjük, míg feloldódik benne a cukor. Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a lisztet, és határozott mozdulatokkal, fakanállal addig keverjük, amíg sűrű, nyúlós tésztát kapunk, majd átkanalazzuk a masszát a habzsák-tölcsérbe.
Serpenyőben bőséges mennyiségű olajat forrósítunk a sütéshez.
6 db, egyenként kb. 10-15 cm-es "churrót" vagyis rudacskát nyomunk sütőtálcára, majd innen óvatosan a forró olajba tesszük egy kiszedőkanál segítségével. 8-10 perc alatt aranyszínűre sütjük őket. Ha összeragadnának, fakanállal óvatosan szétszedjük a tésztákat.
Szedőkanállal kiemeljük a kész rudacskákat, majd a törlőkendőre tesszük 1 percre, hogy lecsöpögjön róluk az olaj, majd még melegen megforgatjuk a fahéjas cukorban. A műveletsort megismételjük a tészta maradékával. A kész fánkrudacskákat még melegen, a csokiszósszal kínáljuk.