Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spanyol spárgás pite

> 90 perc
rafinált
költséges
16 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet egy tálban elvegyítjük a sóval és hozzáadunk 3 db tojást. Ráforgácsolunk 50 dkg hideg vajat és 6 ek hideg vízzel együtt gyorsan összedolgozzuk. A tésztát folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 1 óra hosszat.
  2. A szűrőbe öntött paradicsomot lecsepegtetjük. A megmosott spárgasípokat az alsó harmadukon meghámozzuk és a fás végek eltávolítása után hosszában kettévágjuk. A paradicsomot és a leöblített, lerázott fűszernövények lecsipkedett leveleit finomra aprítjuk. A spárgát a felhevített olajon erős tűzön, adagonként megpirítjuk, és konyhai papírtörlőn leitatjuk. A megmosott citromok héját és a sajtot lereszeljük. A ricottát alaposan összekeverjük a sajttal, a citromhéjjal, a maradék 5 db tojással, a paradicsommal és a zöldfűszerekkel, majd sóval, borssal ízesítjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A maradék vajjal kikenünk egy 38 cm-es vagy két 26 cm-es kerek piteformát. A tésztát lisztezett felületen egy 42 cm-es vagy két 30 cm-es kerek lappá nyújtjuk, a formá(k)ba fektetjük, és körben finoman a peremhez nyomkodjuk. Ezután sütőpapírral leterítjük, nehezéknek szárazborsót szórunk rá, és a legalsó sínen sütjük 18 percig. A szárazborsót a sütőpapírral együtt eltávolítjuk, majd a tésztát rövid hűtés után megkenjük a ricottás masszával, és megrakjuk a sült spárgával. Végül a lepény(eke)t visszatoljuk a legalsó sínre, és 190 fokon készre sütjük kb. 45 perc alatt.

Megjegyzés

A kemény és zsíros, testes aromájú manchego sajtot kizárólag a La Mancha régió legelőin tartott juhok tejéből készítik. - MME
A tésztát akár előző nap meggyúrhatod, sőt a tölteléket is elkészítheted. A ricottás masszát és a sült spárgát külön-külön tárold. Ha a spárga sütés közben „izzadni” kezd, óvatosan itasd le konyhai papírtörlővel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss