Egy kevés epret félreteszünk a dísztéshez. A többit kicsumázzuk, feldaraboljuk, majd botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. A forró vízzel lemosott citrom héját lereszeljük, és a félbevágott gyümölcs levét kifacsarjuk. Az eperpürét és a citromhéjat tálas mixerben elvegyítjük 2 ek citromlével, a kardámommal és az összemorzsolt rózsaborssal. Ezután apránként hozzáadjuk a befőzőcukrot, és a robotgép gyúrópálcájával alacsony fokozaton keverjük kb. 30 percig.
Közben a dobozos vaníliafagylaltot kivesszük a mélyhűtőből, és a normál hűtőtérben hagyjuk kissé felolvadni kb. 20 perc alatt. Ezután burgonyatörőn át adagonként tányérra nyomjuk. Végül eperöntetet locsolunk rá, megszórjuk a lereszelt fehér csokoládéval, és a maradék eperrel díszítjük.