Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

South Beach-diéta

A népszerű amerikai diéta kiagyalója Arthur Agatston szívgyógyász. A doktor régóta gondban volt, mivel betegei gyakran a nem megfelelő étkezés miatt váltak elhízottakká, fogékonyabbá a cukorbetegségre, szívinfarktusra. Őket nem lehetett erősen tornáztatni, ezért olyan étrendet kellett kitalálnia, amely mozgás nélkül is hatékonyan *olvasztja le* a kilókat.

Komplex és egyszerű szénhidrátok

Dr. Agatston diétája mára nagy siker lett az egészséges emberek körében is. Mert megtartja a korábban népszerű Atkins-diétából a húsokat, de csak a soványakat. Nem osztja azonban kollégája nézetét, aki szerint minden szénhidrát kerülendő. Különbséget tesz ugyanis jó és rossz, azaz komplex és egyszerű szénhidrátok között – az előbbiek javára. A jók lassan, de tartósan emelik a vércukor szintjét, míg a rosszak hirtelen felpumpálják, majd hagyják leesni azt. Így aztán a páciens újra éhes lesz, és valamilyen ételért nyúl.


A jelszó: kiegyensúlyozottan!

A South Beach Diet (dél parti diéta) kiegyensúlyozott étrendet biztosít: sok-sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű pékárut tartalmaz, valamint olajos magvakat és egészséges olajokat, zsírokat.

Agatston doktor eltéríti a fogyni vágyókat a telített zsíroktól (vaj, zsíros húsok, hamburger, szalonna), és arra buzdítja őket, hogy inkább telítetlen zsírokat tartalmazó fogásokat egyenek. Ilyenek az olívaolajjal főzött ételek, az omega-3 zsírsavakban gazdag halak.

Az étrendet egyébként akár optimális diétának is mondhatnánk, mert ez a dietetikusok álma is. Semmilyen fontos élelmiszer csoportot nem zár ki, hangsúlyt fektet a rendszeres étkezésre, a jóllakottságérzet kialakítására.

 


Rá kell készülni

Nem lehet viszont hűbelebalázs módjára belefogni. Három fázisból áll ugyanis.

- Az 1. fázisban a diétázó elhagyja a kenyeret a rizst, a burgonyát, a tésztát, a sütiket, a gyümölcsöket, a jégkrémet és az alkoholt. Sovány húsok és rostos zöldségek hivatottak elűzni az éhséget, és ezekből nem is fog túl sokat enni. Ez a fázis a legszigorúbb és legnehezebben betartható. Viszont ez alatt lehet a legtöbbet fogyni: 4-6 kilót két hét alatt.

- A 2. szakaszban, ami a kívánt súly eléréséig tart, már lehet feldolgozatlan, rostdús szénhidrátokat enni. Az étrend fontos részét képezik a gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek és gabonapelyhek. A fogyás lassul: már csak heti fél-egy kiló megy le.

- A 3. rész akkor következik, ha elértük a kívánt súlyt. Ekkorra már életmóddá válik a South Beach Diet, és csak arra kell vigyázni, nehogy visszatérjen a régi, rossz ételekhez. Időnként lehet egyszer-egyszer nassolni.


Javasolt ételek: sovány sajt, sovány joghurt, vesepecsenye, sovány karaj, borjúhús, baromfi (nem hízott), minden hal és kagyló, tojás, csonthéjasok, tej, alacsony glikémiás indexű gyümölcsök, zöldségek.

Tiltott fogások: kenyér, tészta, csirke láb, zsíros hús és sonka, kolbász, brie sajt, sárgarépa, burgonya, magas glikémiás indexű gyümölcsök, alkohol, jégkrém, zsíros joghurt. 


Figyeld a glikémiás indexet!

A glikémiás index azt fejezi ki, hogy az adott élelmiszernek a glukózhoz, azaz a cukorhoz képest mekkora a vércukorszintemelő hatása. Az egyszerű szénhidrátoknak magas a glikémiás indexük, míg az összetetteknek alacsony.

Az alacsony glikémiás indexűek lassan és tartósan emelik meg a vércukorszintet, míg a magas glikémiás indexű ételek gyorsan, de csak rövid időre. 


Alacsony

broccoli – 15
uborka – 15
cseresznye – 22
grapefruit – 25
alma – 36
paradicsomleves – 38
narancs – 43
zöldborsó – 48

Közepes
pizza sajttal – 60
hamburger zsömlében – 61
makaróni sajttal – 64
extrudált rozskenyér – 65
ananász – 66
korpás kenyér búzából – 69

Magas
fehér kenyér – 70
méz – 73
sült krumpli – 76
narancsszörp – 78
csokis gabonapehely – 90
rizs – 91
bagett – 95
datolya – 103

Az alacsony glikémiás indexű ételek:
- segítenek a szívbetegség kivédésében
- akadályozzák a kettes típusú diabétesz kialakulását, illetve ha már kialakult a cukorbaj, segítenek a betegség mellékhatásainak elkerülésében
- csökkentik az étvágyat, tehát súlycsökkenéshez vezetnek
- fogyasztásukkal a diétázó energikusabbnak érzi magát.


Mintaétrend minden fázisra

1. fázis

Reggeli: 2 dl paradicsomlé, lágytojás fűszersóval és uborkával, 2 szelet bacon, koffeinmentes kávé vagy tea sovány tejjel és cukorpótlóval

Tízórai: 1 deci sovány joghurt

Ebéd: zöldsaláta zellerrel, olívaolajjal, sovány marhahúscsíkokkal, 2 evőkanál ecetes, olívaolajos dresszinggel

Uzsonna: 1/2 csésze sovány túró 1/2 csésze felkockázott paradicsommal és zöldhagymával

Vacsora: sovány hal, sült zöldség, mozzarellás zöldsaláta, 1 evőkanál balzsamecet vagy valamilyen alacsony cukortartalmú konyhakész dresszing

Desszert: citromos ricottakrém


2. fázis

Reggeli: 1 csésze friss eper, 1/2 csészényi zabpehely 1 csésze sovány tejjel leöntve, fahéjjal megszórva, 1 evőkanál aprított mogyoróval ízesítve, koffeinmentes kávé vagy tea sovány tejjel és cukorpótlóval

Tízórai: 1 lágytojás

Ebéd: csirkesaláta tortillában

Uzsonna: bazsalikommal hintett paradicsom sovány sajttal

Vacsora: grillezett tengeri hal, vegyes zöldségsaláta (uborka, zöldpaprika, koktélparadicsom) olívaolaj és ecet keverékével ízesítve

Desszert:
csokoládéba mártott eper vagy sárgabarack


3. fázis

Reggeli: 1/2 grépfrút, tojásfehérjéből készült omlett spenóttal, 1 szelet sokmagvas kenyér, koffeinmentes kávé vagy tea sovány tejjel és cukorpótlóval

Ebéd: marhahúsos tortillatekercs, almaszeletek fahéjjal vagy citromhéjjal ízesítve

Vacsora: grillezett sovány pulykamell fokhagymás, olívás paradicsomsalátával

Desszert: eper keserűcsokiba mártva


Akiknek nem ajánlott
 
- Veseproblémákkal küszködők – hiszen figyelniük kell arra, mennyi fehérjét visznek be a szervezetükbe. 
- Terhes nők – ha már mindenképpen megpróbálják, akkor a második szakasszal kezdjenek, orvosuk tudtával és beleegyezésével. 
- Gyerekek – csak a családorvos hozzájárulásával. 
- Magas vérnyomásban, cukorbetegségben szenvedők – orvosi felügyelet mellett végezzék a diétát.

Ezek is érdekelhetnek