Sötét fellegek: ezt tedd, ha a szabadban ér a vihar

default user icon
MME
A nyári időszakban gyakoribbak a jégesővel, villámokkal tarkított, hirtelen kialakuló heves zivatarok. Ezek a természeti jelenségek nemcsak a termőföldekre és az otthonunkra nézve rendkívül veszélyesek, de ránk is.

Azt a legtöbben már gyerekként megtanuljuk, hogy zivatarban sose keressünk menedéket fa alatt, és még a vihar előtt érdemes kihúzni a tévét, számítógépet. De vajon tudjuk-e, hogy mi a teendő, ha kirándulás, strandolás alatt  ér minket utol a vihar, és hogyan csökkenthetjük annak a veszélyét, hogy közvetlen villámcsapás áldozatává váljunk? 

  • Azonnal jöjjünk ki a vízből

Amilyen gyönyörű égi jelenség a villámlás, olyannyira veszélyes, főleg a nyílt vízen, vagy vízpart közelében tartózkodva. Amennyiben a zivatar strandolás, csónakázás vagy tó körüli kirándulás közben ér minket, haladéktalanul menjünk ki a vízből és hagyjuk el annak környékét. Keressünk időben biztonságos helyet. Lehetőség szerint menjünk be egy házba.

  • Védelmet nyújthat az autónk

Szabadban az autó kitűnő menedéket jelent a villámokkal elől, ugyanis egy úgynevezett Faraday-kalitkaként működik. De hogyan véd ez a villámcsapás ellen? Az autó fémváza folytán a külső elektromos erőtér nem hatol be a belső térbe, vagyis a testünket körülvevő jármű megvéd minket az elektromosságtól, amennyiben a jármű karosszériájával nem érintkezünk.

  • Kerüljük a magányos fákat

Ha erdőben ér minket a zivatar, itt is érdemes betartani néhány óvintézkedést. A villám általában a térség legmagasabb pontjába csap bele, ezért nem ajánlott magányos vagy erdőszéli fa alá húzódni. Ha tehetjük, igyekezzünk a törzstől legalább 5 méteres távolságban állni, hogy a fa még villámcsapás esetén se vezesse belénk az elektromosságot.

Tudtad?


A vihar közeledtével mérd meg, hogy a villám észlelése és a mennydörgés meghallása között hány másodperc telt el. Ha ez kevesebb, mint 15 másodperc, akkor a vihar nagyon közel, alig 5 kilométerre van. Ilyenkor, ha teheted, azonnal siess be egy épületbe!

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss