Elkészítés: A sóskát szárától megtisztítom, váltott vízben megmosom, lecsepegetem, marokra fogva vágódeszkán durvára aprítom.
Az olajból és lisztből világos rántást készítek, beledinsztelem a vöröshagymát, majd az aprított sóskát fokozatosan hozzáadva folytonos keveréssel jó közepes hőfokon addig dinsztelem, ameddig teljesen összeesik. Félrehúzom, felengedem kb. 7-8 dl hideg vízzel, sózom, azonnal keverem, hogy a liszt feloldódjon, majd visszahelyezem a tűzhelyre, cukorral ízesítem, forrásig kevergetem. Takarékra állítom, a tejfölt kikeverem 1-2 merőkanál forró sóskával, a mártáshoz keverem, és egyet forralok rajta. (Ha kicsit sűrű, tejjel higíthatjuk, ha híg, a tejfölbe keverhetünk egy kevés lisztet, majd szükség szerint utána ízesítjük cukorral, pici sóval.)
A burgonyát a gyenge héjával többször átmosom, leszűröm. A vajat széles serpenyőben felhevítem, a burgonyát belekeverem, fedő alatt közepes hőfokon többször megkevergetve megpárolom. Kb 15 perc után (villapróba), amikor megpuhult, leveszem a fedőt, sózom, borsozom, és kicsit magasabb hőfokon kb. 10 perc alatt megpirítom. Néha óvatosan megkevergetem, vagy megrázogatom az edényt az egyenletes pirulás érdekében.
A tojáshoz felforralom a vizet az ecettel, a tojásokat merőkanálba vagy poharakba felütöm, és minél alacsonyabban, hirtelen mozdulattal beleengedem a vízbe. Kb. 3-4 percig gyengén forralom, majd szűrőkanállal kiveszem, és enyhén sózom.
Tálalásnál a sóskamártás mellé adom a pirított burgonyát és a tojást. (kiegészítettem az előző napról megmaradt fasírttal).