Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sóskamártás pirított burgonyával és buggyantott tojással

75 perc
rafinált
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A mártáshoz:
  • 50 dkg friss sóska
  • 1 kis fej vöröshagyma - finomra aprítva
  • 1/2 dl olaj
  • kb. 4 evőkanál liszt /teljes kiőrlésűt használtam/
  • cukor vagy édesítő - ízlés szerint
  • 2 dl tejföl
  • A pirított burgonyához:
  • 80 dkg apró szemű parázsburgonya
  • 5 dkg vaj
  • kevés őrölt fehérbors
  • A buggyantott tojáshoz:
  • 1 liter víz
  • 2 evőkanál 10%-os ecet
  • 4 tojás

Elkészítés

Elkészítés: A sóskát szárától megtisztítom, váltott vízben megmosom, lecsepegetem, marokra fogva vágódeszkán durvára aprítom.

Az olajból és lisztből világos rántást készítek, beledinsztelem a vöröshagymát, majd az aprított sóskát fokozatosan hozzáadva folytonos keveréssel jó közepes hőfokon addig dinsztelem, ameddig teljesen összeesik. Félrehúzom, felengedem kb. 7-8 dl hideg vízzel, sózom, azonnal keverem, hogy a liszt feloldódjon, majd visszahelyezem a tűzhelyre, cukorral ízesítem, forrásig kevergetem. Takarékra állítom, a tejfölt kikeverem 1-2 merőkanál forró sóskával, a mártáshoz keverem, és egyet forralok rajta. (Ha kicsit sűrű, tejjel higíthatjuk, ha híg, a tejfölbe keverhetünk egy kevés lisztet, majd szükség szerint utána ízesítjük cukorral, pici sóval.)

A burgonyát a gyenge héjával többször átmosom, leszűröm. A vajat széles serpenyőben felhevítem, a burgonyát belekeverem, fedő alatt közepes hőfokon többször megkevergetve megpárolom. Kb 15 perc után (villapróba), amikor megpuhult, leveszem a fedőt, sózom, borsozom, és kicsit magasabb hőfokon kb. 10 perc alatt megpirítom. Néha óvatosan megkevergetem, vagy megrázogatom az edényt az egyenletes pirulás érdekében.

A tojáshoz felforralom a vizet az ecettel, a tojásokat merőkanálba vagy poharakba felütöm, és minél alacsonyabban, hirtelen mozdulattal beleengedem a vízbe. Kb. 3-4 percig gyengén forralom, majd szűrőkanállal kiveszem, és enyhén sózom.

Tálalásnál a sóskamártás mellé adom a pirított burgonyát és a tojást. (kiegészítettem az előző napról megmaradt fasírttal).

Megjegyzés

A sóskát darabosan szeretem, így szoktam meg, akinek így nem ízlik, botmixerrel pépesítheti.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss