Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sós aprósütik, avagy bor- és sörkorcsolyák szilveszterre

A karácsonyt még alig hevertük ki, máris nyakunkon egy újabb kiváló esemény: a szilveszter. Most jön el a sós korcsolyák ideje! A lelkiismeretes háziasszonyok beszerzik a kellő alapanyagokat, és berendezik állásaikat a konyhában, hogy nagyobb mennyiségű alkoholfelfogó sós csodával várják a vendégeket.

A legismertebb és legkedveltebb gyomorkibélelésre alkalmas sütemény a pogácsa. Kellően zsíros, kellően sós és tartalmas ahhoz, hogy néhány példánnyal jól szinten tarthassuk a pezsgők és egyéb italok okozta gyomorproblémáinkat. A pogácsák közül a reformosabb példányokkal is lehet kísérletezni, de az igazán nyerők a zsírral, tejföllel vagy sajttal gazdagítottak, illetve azok, amelyek tésztájába túró vagy bryndza is került.

A pogácsák állagán túl az ízük is meghatározó. Abban az esetben, ha sör- vagy borkorcsolyaként kívánjuk felszolgálni őket, érdemes kicsit karakteresebb fűszerezést alkalmazni, mint általában. Az uzsonnára készített péksüteményeknél erősebb fűszerezés azonban csak akkor szerencsés, ha tudjuk, milyen italok mellé szeretnénk majd kínálni, így azok ízvilágát nem üti, hanem lehetőleg azzal harmonizál sós aprósüteményünk íze.

A pogácsát fűszerezhetjük színes borssal, rózsaborssal, curryvel, kevés chilipaprikával, pirított köménnyel, a lágyabb ízekért adhatunk hozzá zöldfűszereket (kakukkfüvet, rozmaringot, oreganót). Továbbá nagyon jól áll a pogácsáknak, ha tésztájukba pirított csonthéjas magvakat is keverünk. A száraz serpenyőben megpirított dióból, mandulából, tökmagból vagy szezámmagból a tészta tetejére is kerülhet. A pirítást azonban nem szabad elcsalni. A serpenyőben kapott hőtől lesz igazán gazdag ízű a mag, arról nem is beszélve, hogy ha így keverjük a tésztához, akkor nagyon klasszul ropogni fog benne.

A felnőtteknek szánt aprósüteménybe alkoholt is tehetünk. A sörön kívül kerülhet bele pálinka vagy bor is, aminek az alkoholtartama a sütés során ugyan elpárolog, de az íze visszaköszön az elkészült süteményben. A zsíros alapokon nyugvó pogácsák és stanglik meg szinte kívánják az alkohol jelenlétét.

Az italok mellé kínált aprósüteményeket célszerű tényleg apróra szaggatni vagy formázni, hogy csupán kísérői legyenek az italnak. A magasztalt pogácsa mellett kifejezetten jó partifalat és sörkorcsolya a stangli, ami a pogácsához hasonlatos alapokon nyugszik, viszont hosszú, vékony csíkokra van metélve, de a lágy sörkifli és a különféle ropogós rudak is népszerűek: etetik magukat.

Ezen felül az italokhoz kínálhatunk még fűszerekkel megbolondított magokat. Ezeket úgy készítjük, hogy a héjától megtisztított magvakat fűszerekkel, sóval elkevert kevéske mézbe forgatjuk, és sütőpapíros tepsin kicsit megsütjük. A magok mellett még kínálhatunk pizzatésztából sodort, majd ropogósra sütött grissinit. Ez utóbbi főleg borok mellé dukál, míg a magok a testesebb sörökhöz passzolnak.

Grissini

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
1 dl víz
0,5 dl olívaolaj
1 dl langyos tej
2 nagy csipet só
2 dkg friss élesztő
2 teáskanál porcukor

Elkészítés: Az élesztőt a porcukorral elmorzsolom, majd a meglangyosított tejhez adom. A lisztet és a sót egy nagyobb tálba öntöm, majd hozzáadom az élesztős tejet, a vizet és az olívaolajat, majd elkezdem összedolgozni a tésztát. Amikor már sima a felülete és egyáltalán nem ragad, akkor egy mélyebb tálba teszem a tésztát, konyharuhával fedem, és meleg helyen nagyjából egy órát hagyom kelni.

A kész tésztát deszkára borítom, átgyúrom, majd kígyókat gyúrok belőle. Ezeket a tésztakígyókat sütőpapíros tepsire fektetem, és 200 fokon aranyszínűre sütöm.

Borsos fonat

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
10 dkg kacsazsír
2 tojás

1 teáskanál frissen őrölt bors
1 evőkanál szesz (jelen esetben nádpálinka)
bor

Elkészítés: A lisztet a zsírral, a fűszerekkel és az alkohollal összedolgozom. Annyi bort adok hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Szobahőmérsékleten fél órát pihentetem, majd formára sodrom/tekerem, sütőpapíros tepsire fektetem, és 195 fokon megsütöm.

Paprikás-bryndzás pogácsa

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
30 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
20 dkg vaj
20 dkg bryndza
2 púpozott teáskanál pirospaprika
3-4 csipetnyi só
2 dl langyos víz

Elkészítés: A liszteket a kenyérsütőgép üstjébe öntöm, ehhez adom a darabokra szedett vajat, a kicsit elmorzsolt bryndzát, az élesztőt. Fűszerezem, sózom, majd elindítom a ketyerét, miközben az egészhez hozzáadom a vizet.

Másfél órát hagyom dagasztani/keleszteni a masinát, aztán deszkára teszem a tésztát, átgyúrom, majd nyújtás helyett kedélyesen megpaskolom, úgy kétujjnyi vastagra ütögetve, és egy kisebb méretű pogácsaszaggatóval kilyuggatom. A sütőpapíros tepsin sorakozó tésztákat, negyed óra elteltével a 205 fokon üzemelő sütőbe tolom.

Addig sütöm, amíg a feneke és a teteje halványan meg nem színesedik. Vigyázat! A paprikás tészták csalókák, inkább gyakrabban kóstoljunk, törjünk ketté egy-egy darabot, minthogy az egész tepsi a kuka martalékává váljon.

Ezek is érdekelhetnek

Friss