Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sós palacsinták

Bár a palacsintatészta alapvetően édes formájában jelenik meg leggyakrabban az asztalunkon, mégis érdemes számba venni, mi minden készíthető a sósra hangolt változatából.

A palacsintatésztában az a nagyszerű, hogy viszonylag kevés alapanyagból áll, rendkívül gyorsan elkészül, és nagyon jól variálható. Természetesen a palacsintatésztánál is sokféle iskola létezik, mindegyik más alapanyagokra és más arányokra esküszik, s ez a sós fajtáknál sincs másképp. A tejjel, szódával, tojással, tojás nélkül, finomliszttel vagy épp teljes kiőrlésű liszttel készített tésztának azonban az ízesítése, felhasználása igazán izgalmas.

Az elkészült, megfelelő állagú tészta nagyon jól fűszerezhető, már folyékony állapotában a fogáshoz igazítható. Ez a fűszerezés lehet valamilyen száraz, klasszikus fűszer, de akár friss fűszernövényekkel vagy különféle alapanyagokkal is megbolondíthatjuk a tésztát. A só mellett kerülhet bele frissen őrölt bors vagy bármilyen más őrölt fűszer, kevés fokhagymát nyomhatunk a tésztába, esetleg színezhetjük spenóttal, paprikával, kurkumával. A tésztáját gazdagíthatjuk egy kis áttört túróval, apróbb zöldségekkel, már lepirított darát hússal, sonkával is. Minden ilyen esetben érdemes azzal az eshetőséggel számolni, hogy a darabosabb fűszerek, adalékok miatt ezek a tészták könnyebben letapadhatnak és leéghetnek.

A befűszerezett vagy épp csak sóval hangolt tésztát ezek után kisütjük. Ez történhet hagyományos módon, azaz palacsintasütőben (itt készülhet vékony vagy vastagabb – amerikai – palacsinta is), illetve olajban is végezheti a tészta, hiszen a sós palacsintatészta ideális bundát jelent számos alapanyagnak. Ilyen bundába burkolhatunk sajtot, előfőzött zöldséget, különféle húsokat, majd az elkészült falatot forró, bő olajban kisütjük.

Abban az esetben, ha a klasszikus, kerek palacsintákat készítjük, akkor is rengeteg lehetőségünk marad. Az amerikai palacsinta készítésekor, a vastag „palacsinta steakbe” még a sütés közben is szórhatunk ezt-azt. Kifejezetten finom például a spenótos, ricottás amerikai palacsintában a fenyőmag vagy a dió, de ugyanígy adhatunk a sülő tésztához pisztáciát, mandulát, aszalt gyümölcsöket vagy akár vékonyra szelt hagymát, sajtot is.

A vékony tésztás palacsintát az osztrák sógoroktól ellesett módon metélt formájában levesbetétként is alkalmazhatjuk, vagy készíthetünk belőle palacsintatortát, amely szolgálhat főételként vagy köretként is, attól függően, hogy milyen ízvilágot képvisel és mennyire gazdagon töltöttük meg. A lasagnéra emlékeztető - adott esetben besamellel, tejföllel, mascarponéval - rétegzett, darált húst vagy valamilyen ragut rejtő fogás tökéletes főétel, míg a fűszeres, sajttal, túróval vagy épp bryndzával rétegzett palacsinta kitűnő kísérője lehet egy szaftosabb ragunak, tokánynak vagy bármilyen olyan fogásnak, amely jól bírja a viszonylag száraz köretet.

A sós palacsintát nem csak rétegezhetjük, hanem – édes rokonához hasonlóan – tölthetjük is. A legismertebb töltött palacsinta a ködös eredettörténettel bíró, de igen népszerű hortobágyi palacsinta. A pörkölttel töltött palacsinta mellett szinte bármilyen más töltelékkel készíthetünk sós palacsintát. Az előző napról maradt pörkölt vagy más ragu ideális feldolgozása lehet a töltött, sós palacsinta. A palacsintához érdemes a darabosabb mártásokat, ragukat botmixerrel elkrémesíteni, s kicsit sűríteni, ha szükséges.

A különféle zöldségek, pástétomok, krémek mellett akár darabosabb töltelékeket is választhatunk, és a palacsintát a tortilla laphoz hasonlóan feltekerve afféle wrapként is fogyaszthatjuk.

A vastagabbra sütött tésztához, valamint a töltött palacsintához is érdemes különféle mártásokat készíteni, amelyekkel a kész alkotást meglocsolhatjuk. A töltött palacsintákat ezekkel a mártásokkal akár össze is süthetjük.

Szintén gyakori és kedvelt fogás a rántott palacsinta. Ilyenkor a kész, töltött, ügyesen feltekert palacsintát bepanírozzák és kisütik. Főételként leginkább salátával érdemes tálalni, hiszen eég tartalmas, de kisebb formában elkészítve partifalatnak is ideális.

Zöldséges palacsintatorta

Hozzávalók:
2 tojás
érzés szerint rétesliszt
tej
csipet só
1 evőkanál vaj
1 teáskanál sütőpor
20 dkg spenót
15 dkg bryndza

Elkészítés: A spenótot megpucolom, alaposan megmosom, majd kis vajon megfonnyasztom. Miután kihűlt, botmixerrel elkrémesítem.
A tojásból, a tejből és a sütőporos lisztből sűrűbb palacsintatésztát csinálok, sózom, majd hozzáadom a spenótot, és az egészet alaposan elkeverem. A tésztát fél órát hagyom állni, majd közepes lángon kisütöm.
Ahogy kisültek a palacsinták, tálra teszem, bryndzával megkenem, és ezt a műveletet addig folytatom, amíg a tészta el nem fogy.
Szaftos ételek mellé kitűnő köret.

Élesztős sós palacsinta

Hozzávalók:
7 g szárított élesztő
1 teáskanál méz
2 evőkanál víz
4,5 dl tej
2 tojás
35 dkg finomliszt
2 csipetnyi só

Elkészítés: Az élesztőt egy kisebb tálba szórom, elkeverem a mézzel és a vízzel, majd meleg helyre teszem, és hagyom 20 percet pihenni. Ezután felütöm a tojásokat, habosra keverem a tejjel, majd hozzáadom a felfutott élesztőt, egy csipetnyi sót, és apránként beledolgozom a lisztet. Háromnegyed órát hagyom pihenni.
Egy nagyobb serpenyőben kis vajat olvasztok, majd egy nagyobb merőkanálnyi tésztát elterítek a serpenyőben, és közepes lángon 4-5 perc alatt átsütöm. Nem forgatom, ügyelek rá, hogy ne legyen túl nagy a láng, mert akkor megég az alja, mielőtt átsülne a teteje. A kész palacsintához kínálhatok különféle ragukat, szószokat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss