hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sós karamellhab bogyós gyümölcsökkel

MME MME
45 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A karamellhabhoz:
  • 23,5 dkg cukor
  • 6 evőkanál vaj
  • 11,5 dkg zsíros tejszín (szobahőmérsékletű)
  • 2 teáskanál nagyszemű tengeri só
  • 1,5teáskanál zselatinpor
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 35 dkg zsíros tejszín (hideg)
  • A rétegezéshez:
  • 15 dkg ribizli és málna
  • karamellizált pattogatott kukorica (opcionális)

Elkészítés

Elkészítés: A cukrot egy közepes méretű forralóedénybe szórjuk, és közepes lángon karamellizáljuk. Alkalmanként keverjük meg, nehogy leégjen. Amikor az összes cukor felolvadt, hagyjuk abba a kevergetést, és csak tartsuk szemmel, ahogyan karamellizálódik. Ha szükséges, kevergetés helyett néha mozgassuk meg az edényt.

Ha már elértük a megfelelő színt, adjuk hozzá a kockára vágott vajat, jól keverjük el, és rögtön vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a szobahőmérsékletű tejszínt, majd tegyük félre hűlni. Szórjuk bele a sót – és kóstoljuk is meg, hogy az ízlésünknek megfelelő-e az ízhatás.

A zselatint oldjuk fel a hideg vízben, majd keverjük a langyos! karamellkrémhez.

A hideg tejszínt elektromos habverővel verjük kemény habbá. Óvatosan forgassuk össze a sós karamellkrémmel.

4-6 desszertes kehelybe osszuk el egyenlően az így kapott krémet ribizlivel és málnával rétegezve, a tetejét extraként megszórhatjuk karamellizált pop-cornnal. Fogyasztás előtt hűtsük le.

Megjegyzés

Karamellizált pop-corn házilag: Ha nem kapunk készen a boltban, otthon is könnyedén készíthetük karamellizált pop-cornt: frissen pattogtatott natúr popcornt szórjunk egy nagy tálba, amit kissé kiolajozunk. Egy kis forralóedényben melegítsünk össze 20 dkg barnacukrot, 2 evőkanál vizet és 7 dkg vajat. Addig melegítsük, amíg a cukor felolvad, már bugyog és nem darabos. Ezt a krémes karamellt öntsük a tál pop-cornra, és egy fakanállal óvatosan keverjük össze, hogy minden szemet befedjen a karamell. Hagyjuk kihűlni, megdermedni.

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss