hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sós kalács húsvétra: tökéletes párja a sonkának és a tojáskrémnek!

A farsangi fánkok után újabb kelt tészta készülődik a nagy megmérettetésre: a kalács. A bolti változatok mellett, célszerű a saját sütésű kalácsot is kipróbálni, már csak azért is, hogy biztosan a nekünk megfelelő ízvilágú, állagú és minőségű péksütemény kerüljön terítékre.

A húsvéti időszakban a klasszikus édeskés kalácstészta helyett érdemes egy kissé sósabb, puha, foszlós kalácsot sütnünk, amely jól harmonizál a sonkával, tökéletes partnere a friss körözöttnek, a tojáskrémnek, s a primőr zöldségeknek is. A sós kalács tésztája szinte teljes mértékben megegyezik az édesével, annyi a különbség, hogy amíg az édes tésztájú kalácsban nagyjából 2 evőkanálnyi cukor és csupán egy csipet só található, addig a sós kalács tésztájában nagyjából 1 tk só és 1 tk cukor kerül. A cukor el is hagyható, de ha azt szeretnénk, hogy könnyen és gyorsan keljen meg a tésztánk, akkor érdemes egy kis cukorral „megetetni” az élesztőt.

A sós kalács tésztájához használhatunk sima fehér lisztet, de ha igazán levegős és könnyű tésztára vágyunk, akkor célszerű kipróbálni az úgynevezett kelt tésztás süteményliszteket, amelyekben - a klasszikus fehér liszthez képest - több sikér található. A magas sikértartalom mellett a levegős, foszlós kalácsért mi magunk is tehetünk, a megdagasztott tésztát meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni, majd úgy formázzuk, hogy a kelesztés folyamán belekerült levegőt ne szorítsuk ki teljesen, azaz óvatosan bánunk a már megkelt tésztával. Klasszikus trükk, hogy a fonás folyamán az egyes tésztakígyókat meg is csavarjuk, így a kisült tészta még foszlósabb lesz.

A kalácsfonást érdemes a neten keringő ezernyi oktatóvideó egyikéből ellesni (a négyes fonással már mutatós eredményt kapunk), de az sem baj, ha nem vesződnénk vele, a tésztát hosszúkás kenyérformában is süthetjük, esetleg zsemlét vagy császárzsemlét formázhatunk belőle. A császárzsemle formázása rendkívül egyszerű. A kalácstésztából kígyókat gyúrunk, majd a tésztakígyóra csomót kötünk, s a kígyó egyik-másik végét ügyesen visszahajtjuk a csomóra. Ha bizonytalanok vagyunk a formát illetően, de kisebb kalácsokat szeretnénk, akkor érdemes előkapni a muffinsütőt, s a kapszlikba tölteni a kalácstésztát. Az eredményül kapott sós briósnak senki nem bír majd ellenállni, főleg ha egy kis extra tésztabóbitát is biggyesztünk rájuk.

Szintén szép eredményt ad, ha a kalácsunkból koszorút fonunk, s ebbe színes tojásokat ültetünk, így a kalács valóban díszévé válik a terített asztalnak. Ha pedig azt szeretnénk, hogy szép fényesen csillogjon a kalácsunk, akkor sütés előtt elhabart tojással vagy tejszínnel elkevert sárgájával kenjük le. A lekent kalácsot meg is szórhatjuk különféle magvakkal, kerülhet rá egész mák, nigella mag, szezámmag, de akár tört dió- vagy lenmag is.

A sós kalácsokat kedvünk szerint fűszerezhetjük is. Mivel a kalácshoz használt kelt tésztába kerül zsiradék, így akár fűszervajjal is gazdagítható a kalács, de a szezon sztárjaival az újhagymával és a medvehagymával is nyugodtan ízesíthetjük. A legjobb, ha a mi magunk állítjuk össze a nekünk tetsző fűszervajat és azzal készítjük el a tésztát.

HÚSVÉTI RECEPTEK >>> 
HÚSVÉTI KALÁCSOK >>> 
OMLÓS SONKA HÚSVÉTRA: TIPPEK A VÁSÁRLÁSHOZ ÉS A FŐZÉSHEZ >>> 
8 SZUPER TÖLTÖTT TOJÁS, AMIT KÁR LENNE KIHAGYNI HÚSVÉTKOR! >>> 
5+1 TITOK A KALÁCSKÉSZÍTÉSRŐL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss