A tejet langyosítjuk, 1 ek cukrot elkeverünk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
Amíg felfut, a lisztet mély tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a sót. A tojást felverjük, nagyjából az 1/3-át félretesszük. A vajat egészen apró kockákra vagdossuk.
Amikor az élesztő felfutott, először a lisztes keveréket kezdjük el keverni, majd folyamatos keverés mellett először a felfutott élesztőt, aztán a maradék tejet adagoljuk hozzá, majd nagyjából 4-5 percnyi dagasztást követően a puha vajkockákat is.
Alaposan kidagasztjuk. (Ez legalább 10 percet vesz igénybe, de akkor lesz tökéletes a tészta, ha már elválik az edény falától.) Letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkán jó alaposan átgyúrjuk a tésztát. Nagyobb gombóccá formáljuk, és konyharuhával ismét letakarva 10-15 percet hagyjuk állni.
Ha ismét megnőtt, a tésztát 3 részre vágjuk. Mindegyikből nagyjából 35-40 cm hosszú rudat gyúrunk, ezeket laposra sodorjuk.
A töltelékeket, vagyis az összenyomott paprikás kolbászt, az apróra vágott, sózott medvehagymát és a szeletelt mozzarella sajtot hosszában elosztjuk a 3 tésztán. Hengerré formáljuk őket, hogy a töltelék középen legyen a rudakban.
A tésztarudakat lazán összefonjuk. (Fontos, hogy ne legyen túlságosan szoros, mert így fog szépen megnőni.) A már kész kalácsot újabb 45 percen át pihentetjük letakarva.
A félretett tojáshoz 1 teáskanál hideg vizet adunk, villával kissé felverjük, majd ecsettel szépen megkenjük vele a kalácsot. A sütőbe tesszük, amit csak akkor kapcsolunk 175 fokra, amikor a kalács már bent van (így szépen sül). Nagyjából 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk hűlni.