Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sós fonott kalács

90 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A tejet langyosítjuk, 1 ek cukrot elkeverünk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
  2. Amíg felfut, a lisztet mély tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a sót. A tojást felverjük, nagyjából az 1/3-át félretesszük. A vajat egészen apró kockákra vagdossuk.
  3. Amikor az élesztő felfutott, először a lisztes keveréket kezdjük el keverni, majd folyamatos keverés mellett először a felfutott élesztőt, aztán a maradék tejet adagoljuk hozzá, majd nagyjából 4-5 percnyi dagasztást követően a puha vajkockákat is.
  4. Alaposan kidagasztjuk. (Ez legalább 10 percet vesz igénybe, de akkor lesz tökéletes a tészta, ha már elválik az edény falától.) Letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
  5. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkán jó alaposan átgyúrjuk a tésztát. Nagyobb gombóccá formáljuk, és konyharuhával ismét letakarva 10-15 percet hagyjuk állni.
  6. Ha ismét megnőtt, a tésztát 3 részre vágjuk. Mindegyikből nagyjából 35-40 cm hosszú rudat gyúrunk, ezeket laposra sodorjuk.
  7. A töltelékeket, vagyis az összenyomott paprikás kolbászt, az apróra vágott, sózott medvehagymát és a szeletelt mozzarella sajtot hosszában elosztjuk a 3 tésztán. Hengerré formáljuk őket, hogy a töltelék középen legyen a rudakban.
  8. A tésztarudakat lazán összefonjuk. (Fontos, hogy ne legyen túlságosan szoros, mert így fog szépen megnőni.) A már kész kalácsot újabb 45 percen át pihentetjük letakarva.
  9. A félretett tojáshoz 1 teáskanál hideg vizet adunk, villával kissé felverjük, majd ecsettel szépen megkenjük vele a kalácsot. A sütőbe tesszük, amit csak akkor kapcsolunk 175 fokra, amikor a kalács már bent van (így szépen sül). Nagyjából 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk hűlni. 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss