A brokkolit enyhén sós vízben, pár perc alatt roppanósra főzzük, majd leszűrjük, és lecsepegtetjük.
A főzővízbe tegyünk egy késhegynyi szódabikarbónát, akkor szép zöld marad a brokkoli!
A bacont apróra vágjuk, majd kevergetve világos színűre sütjük. Ezután kiszedjük a zsiradékból és lehűtjük.
A tojást az olajjal felverjük, majd hozzá keverjük a tejszínt is. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, a reszelt füstölt sajt több mint a felével, és a kihűtött, elősütött baconnel.
Ezután a lisztes keverékhez öntjük a tejszínes keveréket, fakanállal összekeverjük. Végül hozzá adjuk az alaposan lecsepegtetett brokkolit. Óvatosan összeforgatjuk.
A muffin sütőt kibéleljük papír vagy szilikon kapszlival, majd bele kanalazzuk a brokkolis masszát.
Ezután a maradék reszelt sajttal megszórjuk ízlés szerint.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.