Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sörrel habos az élet! Megtalálták a világ legrégebbi sörfőzdéjét

default user icon
MME
A világ legnagyobb nagyüzemi sörfőzdéjére bukkanhattak a napokban Kairótól 450 kilométerre délre, a Nílustól nyugatra található sivatagban. Az elsődleges vizsgálatok szerint egy 5000 éves sörgyárról van szó, ami a kora ellenére igen szépen egyben maradt. Persze sör előállítására már alkalmatlan, viszont mint régészeti lelet, vagy a "folyékony kenyér" történelmére való tekintettel ez egy igazán páratlan felfedezés.

Amerikai és egyiptomi régészek közös kutatásának eredményeképpen a világ legidősebb ipari méretű sörfőzdéjét tárták fel Abüdosz ókori egyiptomi régészeti lelőhelyen. A több mint 5000 éves sörgyár nyolc 20 méter hosszú és 2,5 méter széles egységeiben két-két sorban 40 cseréptartállyal működött, melyek ha teljes kakaóval zakatoltak, akkor akár 22.400 liternyi sör előállítására is képesek voltak. Ez a teljesítmény a maga korában akár egyedülálló is lehetett. 

 

A méretek és az egyszerre termelhető mennyiség egyáltalán nem meglepő, hiszen a régi Egyiptomban a sör egy igazán népszerű ital volt. Előszeretettel használták rituális összejöveteleken és királyi temetkezések alkalmával is. Persze mai viszonylatban ez nem tűnik olyan brutális kapacításnak, hiszen napjainkban például a budapesti, azon belül is a kőbányai székhelyű Dreher Sörgyárak Zrt. a négy magyarországi sörgyár közül a legnagyobb, évi 2,4 millió hektoliteres kapacitással bír. 

Az abüdoszi sörgyár a korai dinasztikus kori I. dinasztia (i.e. 3150-2613) első uralkodója, Narmer király idejéből származhat - mondta Mosztafa Vaziri, aki az egyiptomi régészeti főhatóság főtitkára.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss