Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sör, knédli és prágai sonka: okok, amiért imádjuk a cseh konyhát!

A cseh fővárosba nemcsak a történelmi látványosságok kedvéért, hanem kulináris élményekért is érdemes elutazni. Összegyűjtöttük, miért szeretjük Prágát!

Városnézésre kényelmes lábbeliben indulj, mert a Várnegyedben, a Kisoldalon és a Moldva túlpartján órákig bóklászhatsz a hangulatos, macskaköves utcákon! Az Óvárosi téren mindig tömeg gyűlik össze a csillagászati óramű (Orloj) alatt az egész órakor bemutatott bábjáték kezdetére. Ha korán érkezel, és nincs kedved a városháza tornya mellett lecövekelve ácsorogni, telepedj le a közeli teraszok valamelyikére, és rendelj egy sört.

Prágában meg kell kóstolnod a sört!

Prágában valóságos kultusza van a habzó italnak. A megannyi híres sörözőt képtelenség végigjárni, de az Újvárosban ne hagyd ki az 1499­ben alapított U Fleků vendéglőt, amely hajdanán Flekovskyék főzdéjéről kapta a nevét, a Vencel tér szomszédságában pedig látogass el A Kehelyhez (U Kalicha), amit Švejk, a derék katona, Jaroslav Hašek regényhőse tett világhírűvé.

Világhírű cseh ital

A Husova utcai patinás Az Arany Tigrishez (U Zlatého Tigra) címzett sörkimérés a 20. században Bohumil Hrabal író törzshelye volt, de csapoltak itt Vaclav Havel cseh és Bill Clinton amerikai elnöknek is. Az Óváros szívében könnyen megtalálod A Két Macskához (U Dvou Koček) és A Medvéhez (U Medvídků) címzett helyeket, az újvárosi Pivovarský Dům sörházban pedig többek között meggyes, banános, kávés különlegességeket, valamint egy pezsgőre hajazó specialitást (Šamp) kortyolhatsz.

Felejhetetlen sörkorcsolyák

A kisebb sörözőkben sokszor nem lehet meleg ételt rendelni, de az utcán lépten­nyomon árult fenséges szafaládékkal, virslikkel és páros kolbászokkal (párky), valamint hideg sörkorcsolyákkal is csillapíthatod az éhségedet.

Prágai sonka és a cseh sajt

A korsók emelgetése közben szinte mindenhol kérhetsz világhírű prágai sonkát savanyú uborkával, házi sörsajtot (a pivní sýr valójában rozskenyérrel kínált kence, amelynek egy markáns ízű lágysajt az alapja) és pácolt sajtot (nakládaný hermelín). Utóbbihoz a camembert típusú sajtot csatos befőttesüvegbe töltött, hagymával, fokhagymával, szemes borssal, mustármaggal, csilipaprikával, babérlevéllel ízesített bő olajba teszik, és több napig érlelik.

A híres sült kolbászka

Korgó gyomrodat garantáltan elhallgattatja egy nagy adag sült kolbász vagy csülök (koleno), illetve a nemzeti ételnek számító szaftos sertéssült knédlivel és párolt savanyú káposztával (vepřové, knedlík se zeli). Nemzeti étel a hasonló körettel tálalt libasült is. A szárnyasok közül népszerűségben a liba, a vadhúsok közül a nyúlhús vezet. Köszönhetően annak, hogy évszázadokkal ezelőtt a cseh főurak nagy halastavakat létesítettek, a hal is a kedvenc eledelek közé tartozik, elsősorban a ponty.

a cseh konyha...

A cseh konyha jellemzően nem fűszerezi túl az ételeket és kevés zöldséget – főleg káposztát és  gombát – használ, főzeléket alig ismer. Annál gazdagabb az étlap tésztaféleségekben. A listát a gombóc számtalan változata vezeti: knédli gyúrva és kelesztve, krumplis tésztából és zsemléből, golyónak formázva és szalvétagombócként felszeletelve, szószban vagy szósz nélkül, köretnek  húshoz, halhoz, bármihez vagy önálló fogásként – hússal, sonkával vagy almával, barackkal, szilvával, mákkal, lekvárral, túróval töltve, cukorral, sajttal, mákkal, mézeskalács­morzsával, mazsolával, dióval megszórva.

Különleges köretek

A gombóc mellett általános köret a krumpli (brambor), a levesek közül a gombás krumplileves (bramboračka) a legnépszerűbb. Végezetül: aligha fogod megállni, hogy meg ne kóstold a hagyományos buktákat, fánkokat és lepényeket, vagy el ne csábulj a mennyei tortáktól, krémektől, édes omlettektől, habrolóktól, töltött szeletektől...

Ezek is érdekelhetnek

Friss