Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sonkateszt: ilyet válassz húsvétkor a kalács mellé!

default user icon
MME
Mivel mindjárt itt a húsvét, a Nébih Szupermenta csapata az ünnep közkedvelt fogását, a sonkákat tesztelte le.

Ezúttal a sertéscombból készült, darabolt vagy kötözött, füstölt, nyers termékeket vették górcső alá a Szupermenta programban a Nébih szakemberei, ugyanis az ünnepi időszakban ez a típus kerül leggyakrabban a családok asztalára - írja a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal).

Összesen 19 előállító 22 terméke került a hatósági kosárba, melyek között 21 magyar és 1 szlovák gyártású termék szerepelt. Elkészítés módja szerint 14 hagyományos pácolással és 8 gyorspácolással készült terméket teszteltek, melyek kiszerelés tekintetében 0,5 és 2 kg közöttiek voltak. A teszten 7 kötözött és 15 darabolt sonka szerepelt, melyek mindegyike füstölt termék volt.

Az eredmények alapján a vizsgált sonkák élelmiszerbiztonsági szempontból maximálisan megfeleltek az előírásoknak, csak kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák akadtak.

A kedveltségi teszten olyan érzékszervi jellemzőkre fókuszált a Szupermenta csapat, amelyek a vásárlás során segítséget adhatnak a sonkák kiválasztásában. Minden terméknél 4 fő értékelési szempontot figyeltek meg: alak-méret, szín-metszéslap, állomány, illat. Győztest ugyan nem hirdettek, de mindegyik tesztelt sonkáról írtak egy rövid jellemzést, ami nagy segítség lehet a húsvéti sonka kiválasztásánál.


ÍGY LESZ TÖKÉLETES A HÚSVÉTI SONKA - ARANYSZABÁLYOK ÉS BEVÁLT PRAKTIKÁK!>>> 

ÍGY HASZNÁLD FEL A MARADÉK HÚSVÉTI SONKÁT! 13 EGYSZERŰ RECEPT>>> 

11 ISTENI HIDEGTÁL-VARIÁCIÓ HÚSVÉTRA>>> 

Ezek is érdekelhetnek