A tésztát a csomagoláson található előírás szerint forró, sós vízben félkeményre kifőzzük, majd leszűrjük. A sütött 180 fokra előmelegítjük. Egy hőálló tálat kikenünk olajjal.
A hagymát felkarikázzuk, a gombát, és a paprikát felszeleteljük, a sonkát apró kockára vágjuk, a bazsalikom levél felét nagyobb darabokra vágjuk. Egy serpenyőben az olajat felhevítjük, a hagymát megpároljuk rajta, majd rádobjuk a sonkát és a gombát és együtt tovább pároljuk, sózzuk borsozzuk, majd 1 dl tejfölt ráöntünk a sonkára és jól összeforraljuk. Belekeverünk 1 darab nyers tojást, és bazsalikom felét.
A megfőtt tészta felét beleszedjük a sütőtálba, majd ráöntjük a fűszeres sonkát, elsimítjuk és befedjük a tészta másik felével. A tetejére ráhalmozzuk a maradék tejfölt, amit kikeverünk egy nyers tojással, és 1 teáskanál olajjal. Belekeverjük a megmaradt felaprított bazsalikomot, elsimítjuk a sonkás tészta tetején, és 25-30 perc alatt szép piros ropogósra sütjük.
Egy remek rakott sonkás tészta készült újra gondolva ,mert újítottam az alapanyagokkal,pl a gombával,bazsalikommal.Egy teljesen új ízvilág tárul elénk. A sonka a húsvéti maradék sonkából van. - Szekeres Lajosné Klári